Do prezidentských primárek ODS jdou Sobotka a Tošenovský

Praha - Do primárek před prezidentskými volbami půjdou v Občanské demokratické straně dva kandidáti, uvedl po dnešním jednání stranického vedení předseda ODS a premiér Petr Nečas. Utkají se v nich místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a europoslanec a někdejší ostravský primátor Evžen Tošenovský. Místopředsedkyně strany a šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová už dříve svou případnou účast v prezidentském klání odmítla.

Zájem Sobotky i Tošenovského nahradit na Pražském hradě prezidenta a zakladatele ODS Václava Klause byl známý už dříve, do neděle ale měla regionální sdružení ODS, stranická výkonná rada a grémium čas na případnou další nominaci. Příliš se ale nečekalo, že se objeví třetí, dosud neznámé jméno. „Jako sportovec jsem vždycky chtěl vyhrát a ne prohrát,“ říká ke své kandidatuře Sobotka. Impulzem pro Tošenovského je současná neučesaná politická scéna: „To je pro mě docela výzva.“

Samotné primárky začnou v ODS koncem dubna. Kandidáti se budou představovat na veřejných volebních shromážděních v oblastních sdruženích. Volba se odehraje během května a června v devíti volebních regionech. Občanští demokraté nabídli kandidaturu i své místopředsedkyni Miroslavě Němcová, senátorovi Tomášovi Töpferovi i psychiatrovi Cyrilovi Höschlovi - všichni odmítli.

ČSSD už svého kandidáta oťukává, další vyčkávají

Vnitrostranickou kampaň už odstartovala ČSSD - kraje objíždí její místopředseda Jiří Dienstbier a během května se k němu přidá ekonom Jan Švejnar. „Výsledkem by mělo být jednání ústředního výboru, který v tajném hlasování rozhodne,“ počítá Dientsbier. Stane se tak v polovině května. Jasno bude i ohledně kandidatury Miloše Zemana, jeho strana oznámí, kolik lidí za něj podepsalo petici. To favorit průzkumů Jan Fischer podpisy zatím ještě neshání. Čeká, až budou zcela jasná pravidla pro přímou volbu.

Už teď jistí kandidáti, jako je předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nebo lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová začínají hledat způsob, jak zaplatí kampaň – veřejnou sbírku, která je běžná třeba ve Spojených státech, naše zákony nedovolují. Ještě než se předvolební kampaně rozjedou, musí sněmovna schválit maximální limit. Vládní koalice zatím sumu nenavrhla, podle ČSSD stačí 15 milionů korun.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)