Děti se v pondělí do škol nevrátí, řekl Prymula. Kdy to bude možné, rozhodnou páteční čísla

Školy zůstanou po neděli zavřené. Řekl to ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). O potřebě rozhodnout o případném obnovení prezenční výuky alespoň na základních školách hovořil před úterním jednáním kabinetu ministr školství Robert Plaga (za ANO), Prymula původně chtěl s rozhodnutím počkat do pátku. V pátek by mělo být jasné, kdy se školy otevřou.

„Protože nechci čekat do pátku, kdy budeme mít data, která potvrdí nebo vyvrátí, že jsme na  sestupné trajektorii (…), tak říkám, že 2. (listopadu) se děti do škol nevrátí,“ řekl po jednání vlády Roman Prymula.

Do škol se zatím nevrátí ani žáci prvního stupně základních škol. „Pokles ještě nenastal. Potřebujeme čísla, která ukážou, že tento týden bude lepší než předchozí,“ zdůvodnil Prymula.

Aby rozhodnutí ohledně příštího týdne padlo dříve než v pátek, žádal ministr školství Robert Plaga. Nebylo podle něj na co čekat. „Školy, rodiče i děti potřebují vědět, jak to bude,“ zdůraznil.

O návratu rozhodne vláda v pátek

Po prohlášení ministra Prymuly je jasné, že po podzimních prázdninách budou školy pokračovat v distanční výuce, není ale jasné jak dlouho. Toto rozhodnutí skutečně padne až v pátek, shodli se Prymula s Plagou. Podle ministra zdravotnictví je potřeba vyhodnotit epidemická data z tohoto týdne.

Ministr Prymula původně prohlašoval návrat prvního stupně 2. listopadu za zcela jistý, později ale začal připouštět, že se bude soustředit hlavně na návrat žáků prvních a druhých tříd. Ministr Plaga hovořil o tom, že by distanční výuka na prvním stupni pokračovala i v listopadu, jako o hypotetické možnosti, domníval se, že v tom případě by v Česku byl vyhlášen lockdown.

Opatření, která za lockdown lze označit, ovšem v Česku platí – od středy se nebude smět ven v noci, přes den je povoleno chodit jen do práce, na nákup a na vycházky, případně k lékaři. 

Starší žáci se vrátí až v lednu, obávají se ředitelé

Požadavek, aby vláda co nejdříve řekla, jak bude v příštím týdnu probíhat výuka, zazněl před jednáním vlády nejen od Roberta Plagy, ale i od opozičních politiků a také od školských asociací. Podle nich kabinet nechával školy i rodiče v nejistotě. Že by se po příštím víkendu začala obnovovat prezenční výuka, přitom ani ředitelé škol neočekávali.

„V této situaci by bylo absurdní, kdyby se otevíraly školy,“ poznamenal předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

Nyní již odložený návrat do škol 2. listopadu se měl týkat především žáků prvního stupně základních škol. 

Že by se v nejbližší době do škol vrátili i starší žáci a studenti, neočekávají ani ředitelé. Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové budou středoškoláci rádi, když se vrátí do školy v lednu.

Dlouhé trvání distanční výuky ostatně vyplývá i z vyjádření ministra vnitra a předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka. Ten uvedl, že školy zůstanou zavřené „ještě několik týdnů“. Na Twitteru tak reagoval na příspěvek předsedy sněmovního podvýboru pro kulturu Martina Baxy (ODS). Ten chtěl, aby od vlády jasně zaznělo, že „školy budou třeba ještě x týdnů zavřené“.

Podle nařízení vlády přešly všechny školy s výjimkou mateřských a speciálních 14. října na distanční výuku. V tomto týdnu mají školy prodloužené podzimní prázdniny. Školy v Česku jsou letos kvůli pandemii plošně uzavřené již podruhé. Poprvé o tom vláda rozhodla 11. března, část žáků se do lavic vrátila v průběhu května a června, část až v září.

Do nového školního roku stát vstupoval s tím, že se školy budou zavírat nanejvýš lokálně podle situace v jednotlivých regionech a podílu nakažených v jednotlivých školách. Ministr Prymula ale po rozhodnutí o plošném uzavření škol argumentoval tím, že se právě ony staly jedním z míst, kde se koronavirus šířil nejrychleji.