Detektivové vyšetřují další možné úniky informací z policejních spisů. Například u kauzy Homolka

Události: Kauza Beretta a Homolka (zdroj: ČT24)

V kauze úniků informací z policejních spisů Beretta se dva roky po obvinění žalobkyně Dagmar Máchové objevují další podezření na „děravé“ spisy policie. Detektivové se podle zjištění ČT zaměřují zejména na informace o chystaných akcích protikorupční policie, jako byla například kauza Nemocnice na Homolce.

K zadržení exšéfa Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého došlo v červnu 2014. Policie ale u něj doma nic nenašla. Podle jejího názoru stačil na čas ukrýt i kufr se 34 miliony.

„Tímto kufrem z pohledu obžaloby bylo potvrzeno, že pan obžalovaný získal tyto věci trestnou činností,“ řekl letos v červnu státní zástupce Zdeněk Matula. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Policie se domnívá, že Dbalý o zátahu věděl dopředu. Okolnosti vyšetřují detektivové v rámci kauzy Beretta. O únicích z citlivých kauz mluvil při podání vysvětlení i současný šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek.

„Za mnou přišel kolega, že mu nějaký obhájce … říkal, že já provedu nějakou realizaci a budu sbírat Rittiga,“ podával vysvětlení Mazánek. Vyjadřoval se zejména k roli soukromého detektiva Igora Gáboríka. Ten čelí spolu s žalobkyní Máchovou, exdetektivem Holubem a celníkem Šímou obvinění.

„Fascinuje mě, jaké měl Gáborík informace, kdy kde máme jakou realizaci. Fascinuje mě, že ještě 14. 10. neví, o čem je kauza NEMO, ale 20. 10. už o ní zasvěceně hovoří,“ uvedl Mazánek.

Policisté prověřují podezření, že někteří detektivové vynášeli informace i o kauzách, které Mazánek zpracovával. 

Kauza Beretta
Zdroj: ČT24

„Tato trestná činnost souvisí s neoprávněným předáváním informací,“ řekla ČT vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. 

Sama stíhaná žalobkyně Máchová je už druhým rokem mimo službu. Jakoukoliv trestnou činnost odmítala. Řekla, že se musí seznámit se spisem. Tiskový mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka k tomu uvedl, že Máchová je stále zproštěna služby, a to do doby, než rozhodne soud. 

Žalobkyně Dagmar Máchová
Zdroj: ČT24

Kauzu Beretta dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství. V policii ji má na starosti tým, který nyní funguje pod Národní protidrogovou centrálou.