Případ výbuchu v Chorvatsku převezmou české úřady

Studio ČT24: Chorvatská policie zadržela Čecha kvůli středečnímu výbuchu, při němž zemřelo dítě (zdroj: ČT24)

Chorvatská policie v pátek vyslechla 46letého Čecha v souvislosti se středečním výbuchem u města Obrovac, který usmrtil dítě a další osoby zranil. Po výslechu policie propustila muže na svobodu a vyšetřování přenechá českým úřadům, uvedl web stanice N1. Podle kriminalistů muž dopustil, aby si dítě odneslo výbušné zařízení nalezené na vojenském cvičišti. Následně dítě mělo zařízení přivést k explozi během neplánované zastávky kvůli poruše vozidla.

Podle policie muž se svou rodinou a přáteli navštívil „označené nebezpečné vojenské cvičiště“ v oblasti města Knin, nedbal výrazných písemných upozornění a dovolil dítěti, aby s sebou vzalo nalezené výbušné zařízení, které následně podezřelý osobně uložil do auta.

Podezřelý se neřídil zřetelně vystavenými cedulemi s nápisy v chorvatštině a angličtině, vystoupil s dítětem do areálu s omezeným přístupem a dovolil mu, aby si s sebou odneslo nalezenou výbušninu, kterou pak podezřelý uložil do svého auta.
Chorvatská policie
korektura

„O něco později, kvůli poruše na automobilu vozidlo zastavili u silnice a dítě z vozidla vyndalo výbušné zařízení, které v jednu chvíli explodovalo,“ popsala v prohlášení zadarská policie, která ve čtvrtek pozdě večer provedla na místě kriminalistickou expertizu.

Muž je vyšetřován pro podezření z obecného ohrožení a rovněž z ohrožení života a majetku nebezpečným jednáním. Podle chorvatských médií za tento čin hrozí až tři roky vězení.

„Můžeme potvrdit, že došlo k zadržení českého občana v souvislosti se středečním výbuchem v Zadarské župě. S ohledem na to, že při incidentu zemřelo dítě, tak ministerstvo zahraničních věcí nebude poskytovat žádné informace. Nicméně náš zastupitelský úřad je v kontaktu se všemi relevantními institucemi. Náš konzul byl včera přímo na místě, byl v nemocnici, mluvil s policií, takže se tomu pečlivě věnujeme a poskytujeme standardní konzulární asistenci,“ poznamenal v pátek dopoledne mluvčí české diplomacie Drake.

O tom, že podezřelý Čech byl po výslechu propuštěn, informoval deník Večernij list a stanice N1. „Policie vyslechla podezřelého a obvinění bude předáno České republice, s ohledem na to, že všichni účastníci události jsou Češi žijící v České republice,“ uvedla podle N1 prokuratura v Zadaru. Vyšetřování v Česku bude podle ní „jednodušší a ekonomičtější“.

Podle chorvatských médií je podezřelý muž otcem zemřelého devítiletého chlapce. Již dříve policie uvedla, že na místě zahynulo dítě narozené v roce 2015. Dvě ženy ve věku 49 a 34 let a jeden muž ve věku 39 let, všichni občané České republiky, byli převezeni do nemocnice v Zadaru.

Jedna z žen má údajně poranění břicha, byla operována a leží na jednotce intenzivní péče, druhá žena má mít těžké poranění oka a ležet na očním oddělení. Muže lékaři po prohlídce z nemocnice propustili.

Rodina podle chorvatských médií vjela do vojenského prostoru

K incidentu došlo ve středu kolem osmnácté hodiny na odpočívadle u okresní silnice u obce Bilišane. Automobil byl podle listu Jutarnji list poškozen jen lehce. Není známo, zda exploze zasáhla jednu, nebo dvě rodiny, protože u incidentu byla dvě osobní auta. Vyšetřování pokračovalo i ve čtvrtek dopoledne a okresní silnice ŽC-6025 byla nadále uzavřena pro veškerou dopravu.

Chorvatský deník Jutarnji list v pátek s odvoláním na zdroj obeznámený se situací uvedl, že česká rodina vjela autem hluboko do vojenského prostoru Josipa Markiče s cílem fotit se s vojenskými „trofejemi“.

„Očividně jeli na vojenské cvičiště vědomě a cíleně, aby tam šmejdili a sbírali různý vojenský materiál, jako jsou nábojnice. Podle informací, které mám, se dokonce na vojenském cvičišti fotili vedle tanku, který tam stojí jako maketa,“ uvedl zdroj, jehož identitu list nezveřejnil. „Projeli kolem několika tabulí, na kterých byla v cizích jazycích jasná varování o tom, kde se nacházejí a jaká nebezpečí na vojenském cvičišti číhají,“ dodal zdroj.

Podle něj chlapec zřejmě našel „neaktivovaný čtyřicetimilimetrový protipancéřový granát, který později neopatrným zacházením aktivoval, a na následky výbuchu zemřel“.

Ředitel konzulárního odboru Pavel Pešek komentuje explozi českého auta v Chorvatsku (zdroj: ČT24)