Při explozi v Chorvatsku zahynulo dítě z Česka

Při výbuchu poblíž chorvatského města Obrovac nedaleko Zadaru ve středu zemřelo dítě, dvě vážně zraněné ženy a jednoho muže převezla sanitka do nemocnice, uvedla tamní média. Podle ministerstva zahraničí šlo o občany České republiky. Příčina exploze není jasná. Podle neoficiálních informací deníku Zadarski list patrně v autě explodovaly nádrže s palivem. Existuje i podezření, že ve vozidle došlo k explozi výbušniny.

K incidentu došlo ve středu kolem 18 hodin na odpočívadle u okresní silnice u obce Bilišane, kde auto zastavilo, protože mělo poruchu. Dvě ženy a muže převezla sanitka do Všeobecné nemocnice v Zadaru. Jedna z nich má údajně poranění břicha, byla operována a leží na jednotce intenzivní péče, druhá žena má mít těžké poranění oka a ležet na očním oddělení. Muže lékaři po prohlídce z nemocnice propustili.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake potvrdil, že zemřel jeden Čech a dva další byli zraněni a jsou nyní v nemocnici. Český zastupitelský úřad je podle něj v kontaktu s vyšetřovateli.

Jedním ze scénářů neštěstí může být exploze výbušného zařízení v autě, případně varianta, že jedna z osob vyšla do lesa a přinesla nevybuchlou minu nebo granát, přiblížil ředitel konzulárního odboru českého ministerstva zahraničí Pavel Pešek. Dodal, že česká strana komunikuje s chorvatskou policií, od které ví, s jakými vyšetřovacími verzemi pracuje. Zároveň ale zdůraznil, že žádná z variant nemusí být pravdivá.

Automobil byl podle listu Jutarnji list poškozen jen lehce. Není známo, zda exploze zasáhla jednu, nebo dvě rodiny, protože u incidentu byla dvě osobní vozidla. Vyšetřování pokračovalo i ve čtvrtek dopoledne a okresní silnice ŽC-6025 byla nadále uzavřena pro veškerou dopravu.

Ředitel konzulárního odboru Pavel Pešek komentuje explozi českého auta v Chorvatsku (zdroj: ČT24)