TÉMA

Zadar

Případ výbuchu v Chorvatsku převezmou české úřady

Chorvatská policie v pátek vyslechla 46letého Čecha v souvislosti se středečním výbuchem u města Obrovac, který usmrtil dítě a další osoby zranil. Po výslechu policie propustila muže na svobodu a vyšetřování přenechá českým úřadům, uvedl web stanice N1. Podle kriminalistů muž dopustil, aby si dítě odneslo výbušné zařízení nalezené na vojenském cvičišti. Následně dítě mělo zařízení přivést k explozi během neplánované zastávky kvůli poruše vozidla.
21. 6. 2024Aktualizováno21. 6. 2024, 18:18|

Při explozi v Chorvatsku zahynulo dítě z Česka

Při výbuchu poblíž chorvatského města Obrovac nedaleko Zadaru ve středu zemřelo dítě, dvě vážně zraněné ženy a jednoho muže převezla sanitka do nemocnice, uvedla tamní média. Podle ministerstva zahraničí šlo o občany České republiky. Příčina exploze není jasná. Podle neoficiálních informací deníku Zadarski list patrně v autě explodovaly nádrže s palivem. Existuje i podezření, že ve vozidle došlo k explozi výbušniny.
20. 6. 2024Aktualizováno20. 6. 2024, 11:25|

Čeští pacienti si nově mohou vyzvednout léky na elektronický recept i v řadě chorvatských lékáren

Češi si mohou nově vyzvednout léky na elektronický předpis ve více než 1 300 lékárnách v Chorvatsku. V tiskové zprávě o tom ve středu informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), zveřejnil také jejich seznam. Pacient tedy v chorvatské lékárně léky zaplatí, českou cenu mu pak na žádost vrátí zdravotní pojišťovna. Od poloviny června podobně funguje vydávání léků v Polsku. Ve všech zemích Evropské unie mohou pacienti uplatnit v lékárně původní papírový recept.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 19:48|

V Chorvatsku se zřítilo cvičné letadlo české výroby, piloti zahynuli

Na jihozápadě Chorvatska se ve čtvrtek odpoledne zřítilo letadlo Zlín české výroby a jeho dvoučlenná posádka přišla o život, uvedla agentura AP s odvoláním na chorvatské ministerstvo obrany. Tamní ministr obrany v reakci na událost podal demisi.
7. 5. 2020|

Psí archeologové pomáhají odkrývat hrobky staré tisíce let. Jejich dokonalý čich se nemýlí

Chorvatští archeologové s úspěchem využívají dokonalého psího čichu k hledání hrobů z doby železné. Speciálně vycvičeným zvířatům se podařilo vyhledat několik pohřebních nádob ukrývajících lidské kosti a artefakty staré tři tisíce let.
29. 10. 2019|