Cestovali i osm hodin, ale neodvolili. Hromadí se stížnosti na nedoručení voličských průkazů

Část voličů v zahraničí i tuzemsku nemohla během víkendu odvolit. Pošta jim nestihla doručit voličské průkazy pro prezidentské volby. V řadě případů lidé cestovali stovky kilometrů na českou ambasádu, kde na ně měl čekat voličský průkaz. Po příjezdu jim ale úředníci sdělili, že jejich doklady ambasáda nemá. Podle České pošty se průkazy k voličům nedostaly včas kvůli chybám v adresách i nedoručeným upozorněním o uložených zásilkách. Pošta řeší v souvislosti s prezidentskými volbami desítky stížností.

Ze severního cípu Norska cestovala Kateřina, která v současnosti žije na Nordkappu, na českou ambasádu dlouhé hodiny. Jak ale brzy po příjezdu zjistila, zbytečně. „Jela jsem dvěma autobusy, letadlem, vlakem a tramvají, celkem asi osm hodin na cestě,“ napsala na svůj facebookový profil. Když ale přijela na ambasádu na druhé kolo voleb, řekli jí, že její voličský průkaz nedošel.

„Zjišťovali jsme s paní z ambasády, jak se to poslalo. Když jsem jí řekla, odkud jedu, začala obvolávat lidi z ministerstva zahraničí,“ popsala pro ČT. Sama kontaktovala i starostu své obce v Česku, aby zjistila, že vše bylo vyplněno správně. Volit stejně nemohla. „Norská pošta má z mé zkušenosti problém se zásilkami ze zahraničí,“ uvádí. Už dříve jí prý zásilku nedoručili a vrátili zpět do Česka, aniž by ji kontaktovali.

Stejnou zkušenost má i Monika Němečková, která žije v Dubaji. O voličský průkaz zažádala včas přes datovou schránku, zvolila možnost poslání na ambasádu, přesto průkaz nedošel. Obrátila se na obecní úřad v Česku, který jí ale sdělil, že doklad odeslali včas. „Podle tracking čísla od České pošty byla zásilka odeslána do zahraničí 24. ledna,“ sdělila České televizi.

Z České pošty jí poté odpověděli, že nemají přístup ke sledování pošty v zahraničí, pouze na českém území. „Na ambasádě mi řekli, že průkaz dorazí pravděpodobně v pondělí,“ vysvětluje Němečková. Podle úřednice z ambasády údajně nebyla jediná, ale kolika lidem průkaz nepřišel, se nedozvěděla.

Problémy jsou i v Česku

Ani v Česku se k některým lidem voličský průkaz nedostal. Jan Kapitola z Lukavice v Pardubickém kraji požádal o voličský průkaz pro druhé kolo přes datovou schránku. Z obecního úřadu mu zavolali a domluvili se s ním, kam zásilku odešlou. Ve čtvrtek před volbami začal řešit, proč u sebe voličský průkaz ještě nemá.

„Snažil jsem se tu zásilku dosledovat a zjistil jsem, že je někde v depu v Pardubicích, které není veřejně přístupné,“ popisuje Kapitola. Do depa se snažil dovolat dva dny, ale neúspěšně. Ve volbách tedy nehlasoval. „Na poště mě chlácholili tím, že mi to může přijít v pondělí,“ udává. Kontaktoval i ministerstvo vnitra, kde mu sdělili, že Českou poštu předem urgovali, aby vše proběhlo v pořádku.

Tereza Zíková z Rokycan nemohla volit v prvním kole. Na poště si o průkaz zažádala ve čtvrtek 5. ledna dopoledne a zaplatila si doručení do jednoho dne, protože na úřad měly žádosti přijít nejpozději do 6. 1. do 16 hodin. „Doručení do druhého dne ale neproběhlo. Paní z obecního úřadu mi řekla, že dopis přišel až v úterý další týden,“ uvádí. Podobnou zkušenost z prvního kola má i Hana Klimesová z Opavy. Průkaz zůstal na poště a mohla si ho vyzvednout až v pondělí.

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka při obou kolech zaznamenali 51 stížností na nedodání voličského průkazu, vyřešit a dohledat se nepodařilo čtyři. Nejčastějšími důvody stížností byla podle Vitíka špatně uvedená adresa, kam má Česká pošta dopis doručit.

„Také se stalo, že dopis byl uložen na poště, ale adresát nedostal informaci, že si ho má vyzvednout,“ vysvětluje Vitík. I přes to, že podle něj byli doručovatelé poučeni, aby doručovali tak, jak mají, ve druhém kole zaznamenali o 32 více stížností než v tom prvním.