Česko by mělo Ginzburgovi za nezákonné rozhodnutí o azylu zaplatit 350 tisíc

Česká republika by měla dodavateli pro stavbu ruského kosmodromu Vostočnyj Vitaliji Ginzburgovi zaplatit zhruba 350 tisíc korun jako nemajetkovou újmu. Podle nepravomocného rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 2 totiž Česko vydalo nezákonné rozhodnutí v řízení o udělení mezinárodní ochrany v roce 2019. Ginzburg žádal v žalobě další odškodné, mimo jiné za to, že byl téměř dva roky ve vydávací vazbě. V této části ale soud žalobu zamítl, Česko podle něj za vzetí do vazby neodpovídá.

O vydání Ginzburga žádalo Rusko, a to ve dvou žádostech. České soudy u obou rozhodly, že je vydání přípustné. Ginzburg mezitím v Česku požádal o azyl, tvrdil, že by ho v Rusku čekal politický proces. Ministerstvo vnitra jeho žádost v březnu 2019 zamítlo, jeho rozhodnutí ale zrušily soudy. Znovu o žádosti o azyl vnitro rozhodlo až v lednu 2021, kdy muži udělilo doplňkovou ochranu. Následně byl propuštěn, v nezákonné vazbě tak byl Ginzburg podle své státní zástupkyně 675 dní.

„Žalobce tvrdil pochybení ve dvou řízeních – vydávacím a v řízení o mezinárodní ochranu. Pokud jde o řízení extradiční a předběžnou vazbu, tak tam opravdu Česká republika za samotnou vazbu nebo vydávací řízení neodpovídá,“ uvedl soudce Tomáš Bělohlávek. Odpovědnost by Česko mělo jen tehdy, kdyby zdejší úředník vydal nezákonné rozhodnutí, k čemuž nedošlo.

V řízení o mezinárodní ochranu ale podle soudce nezákonné rozhodnutí vydáno bylo, a to právě v březnu 2019. Podle něj navíc řízení následně provázely průtahy. Ginzburgovi přiznal náhradu škody za nemajetkovou újmu. Konstatoval, že ačkoli ČR za vazbu neodpovídá, kdyby české úřady nevydaly nezákonné rozhodnutí, Ginzburg by nemusel ve vazbě tak dlouho být. Soudce naopak zamítl například náhradu škody za náklady vynaložené v době trvání vazby, na právní služby Ginzburg některé podle soudu nedoložil, u dalších je neprokázal dostatečně.

Ginzburg v úterý u soudu prostřednictvím tlumočníka řekl, že celý pobyt ve vazbě byl pro něj náročný. Došlo podle něj k poškození nejen jeho zdraví, ale také jeho dobrého jména i podnikání. Muž, který má ruskou a izraelskou státní příslušnost, veškerá ruská obvinění odmítá. Už v minulosti uvedl, že jsou nezákonná a stíhání je zmanipulované.