Češi pomáhají Ukrajině. Ve sbírkách už se vybralo více než 150 milionů korun

Události: Finanční pomoc Ukrajině (zdroj: ČT24)

Po invazi ruských vojsk na Ukrajinu se v České republice, v níž dlouhodobě žije početná ukrajinská menšina, strhla vlna solidarity a konkrétní pomoci. Prezentovaly ji mimo jiné ministerstvo vnitra, neziskové a humanitární organizace či lidé napříč společností.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Na portálu Darujme.cz už vybrali lidé na pomoc Ukrajině přes 100 milionů korun. Informovala o tom Nadace Via, která dárcovský portál provozuje. Po ruském útoku vyhlásily tento týden sbírku např. Charita ČR, ADRAPost Bellum či UNICEF.

Česká televize v úterý 1. března uspořádá speciální benefiční koncert na pomoc lidem zasaženým konfliktem na Ukrajině. Přímý přenos z Václavského náměstí v Praze odvysílá Jednička České televize od 20:10 hodin. Na koncertě vystoupí například skupiny Mig 21, Chinaski a Pražský výběr, zpěváci Marie Rottrová a Tomáš Klus či hudebníci z České filharmonie. Řada dalších umělců se do programu ještě postupně přidává. Večerem provede dvojice Světlana Witowská a Daniel Stach. Výtěžek koncertu poputuje do sbírky Člověka v tísni SOS Ukrajina.

Diváci mohou sbírku podpořit zasláním DMS ve tvaru DMS SOSUKRAJINA 30, DMS SOSUKRAJINA 60 nebo DMS SOSUKRAJINA 90 na telefonní číslo 87 777 nebo darem na sbírkový účet 9320 9320 / 0300.

Do sbírky společnosti Člověk v tísni, už lidé přispěli částkou přesahující 175 milionů korun. „Toto je akt agrese a odpovědí mají být tvrdé sankce západních států vůči Rusku. Člověk v tísni nemůže zastavit útok, ale můžeme pomoct lidem, kteří před boji utíkají. Proto vás žádáme o příspěvek na konto sbírky SOS Ukrajina. Všechny prostředky půjdou přímo na pomoc nejohroženějším lidem na Ukrajině,“ uvedl ředitel společnosti Šimon Pánek.

Číslo účtu: 0093209320/0300

Charita ČR vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc zasaženým obyvatelům. „Situace na Ukrajině je již v současnosti alarmující, východ země čelí humanitární krizi nepřetržitě od roku 2014. Eskalace konfliktu ještě dál – a zřejmě bohužel dramaticky - zvýší počet těch, kteří budou potřebovat pomoc při zajištění základních životních potřeb. Jsme připraveni se na pomoci obyvatelům stiženým válkou podílet, a to tím spíš, že se jedná o zemi nám tak blízkou,“ řekl Evžen Diviš, regionální manažer pro oblast postsovětských zemí a Blízkého východu.

Číslo účtu: 55660022/0800
Variabilní symbol: 104

Sbírku na pomoc Ukrajině pořádá i česká pobočka UNICEF. UNICEF v zemi humanitárně působí od roku 2014. Spolupracuje jak s lokálními, tak mezinárodními partnery na poskytování zdraví, vzdělání, ochrany, vody a hygieny dětem na obou stranách kontaktní linie, a ve spolupráci s nimi rychle a flexibilně rozšiřuje své programy vzhledem k eskalaci konfliktu. 

„Miliony dětí právě teď potřebují veškerou pomoc, kterou jim můžeme poskytnout. Například 402 korun zajistí provizorní přístřešek pro celou rodinu. Za 665 korun lze pořídit kompletní soupravu léků a zdravotnického materiálu, která je vhodná pro mobilní zdravotníky v průběhu krizových situací,“ uvedla ředitelka české pobočky UNICEF Pavla Gomba.

Číslo účtu: 11771177/0300
Variabilní symbol: 829

Společnost Post Bellum vyhlásila ve spolupráci s partnery sbírku, která je v prvé řadě určena ukrajinské neziskové organizaci Повернись живим / Come Back Alive, jež se dlouhodobě zabývá distribucí ochranných pomůcek a zdravotnického zabezpečení obráncům země. Dále budou vybrané prostředky využity k humanitární pomoci lidem postiženým invazí ruské armády.

Číslo účtu: 123-6318620207/0100

Na webu znesnaze21.cz spustila sbírku nezisková organizace ADRA, která má na Ukrajině svou pobočku. Finanční dary budou smysluplně pomáhat lidem zasaženým konfliktem, a to konkrétně na nákup základních potřeb.

„Vyjádřeme solidaritu a podporu těm, kteří ji momentálně potřebují nejvíce – lidem, kteří na Ukrajině mají domov. Ať už budou nuceni uprchnout, nebo zůstanou, naši pomoc budou potřebovat,“ píše organizace.

Číslo účtu: 66888866/0300
Variabilní symbol: 500

Český červený kříž zajišťuje ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí zdravotnický materiál. V první fázi jde o 3 550 traumasetů (souprav zdravotnického materiálu). Ve druhé fázi připravuje další zdravotnický materiál, automobily - mobilní ambulance a převozy raněných, zdravotnické stany, chirurgické sety a navigační prostředky.

Číslo účtu: 333999/2700
Variabilní symbol: 1502 

Česká advokátní komora (ČAK) koordinuje právní pomoc českých advokátů občanům Ukrajiny a v nejbližších hodinách zřídí i transparentní účet. Vytvořila také seznam advokátů, tlumočníků a překladatelů, kteří jsou ochotni pomoci.

„Situace na Ukrajině otřásla většinou z nás. Dá se očekávat, že přinese nejen spoustu složitých a životy ohrožujících situací, ale také specifických a často úplně nových právních problémů. ČAK vnímá jako svou povinnost zajistit, aby na ně byla česká advokacie připravena a byla schopna účinné pomoci,“ stojí v prohlášení ČAK. 

Přímá pomoc Ukrajině

Velvyslanectví Ukrajiny zřídilo účet na okamžitou pomoc pro obranu Ukrajiny. Jde o sbírku na pomoc při pořízení vojenského materiálu pro ukrajinskou armádu a domobranu.

Číslo účtu: 304452700/0300

Za shromážděné finanční prostředky zastupitelský úřad Ukrajiny zamýšlí vybrat obranný materiál ve spolupráci s obrannými experty a zástupci Obranné sekce Hospodářské komory ČR a Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR, uvedl tajemník velvyslanectví Volodymyr Kalaberda. 

Pomocnou ruku na logistickou a zdravotnickou podporu okupované země lze podat také přímou cestou skrze účet Ministerstva obrany Ukrajiny