Černošický úřad do 26. ledna rozhodne, jestli je premiér Babiš ve střetu zájmů

Černošický městský úřad, který vede správní řízení s premiérem Andrejem Babišem (ANO), už má vyjádření premiérova zmocněnce k provedeným důkazům. Po jeho prostudování vydá rozhodnutí; nejpozději do 26. ledna 2019. Vyplývá to z informace na webových stránkách úřadu.

Úřad v Černošicích vede s Babišem správní řízení kvůli údajnému spáchání přestupku proti zákonu o střetu zájmů. Podnět podala letos v srpnu organizace Transparency International ČR. V případě, že by úřad konstatoval střet zájmů, může předseda vlády dostat pokutu až 250 tisíc korun.

Premiér Andrej Babiš čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Předseda vlády se brání tím, že holding loni vložil do svěřenského fondu. Podle svého názoru tím dostál povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů.

Babiš označil tvrzení Transparency International za nesmyslné a řekl, že šéf této organizace David Ondráčka se stal součástí politického boje proti němu. „To, co tvrdí Transparency International, jsou nesmysly. Svou firmu jsem vložil do svěřenského fondu, jak mi určil zákon, který sněmovna přijala jenom kvůli mně, a tím jsem se vzdal celé firmy. Transparency International nemá žádné důkazy, že bych jakkoli firmu nebo média ovlivňoval, protože je ani mít nemůže, nic takového se neděje,“ uvedl v srpnu. 

Městský úřad v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, kde premiér žije. Úřad k podnětu už dříve obdržel podrobné stanovisko od Babišova zmocněnce. O součinnost požádal Poslaneckou sněmovnu, městský a krajský soud a finanční úřad. Na výzvu mu poslaly informace také některé politické strany.

Protože černošický úřad na základě obdržených dokumentů shledal důvodným projednání věci, zahájil 26. listopadu správní řízení.