Černínský palác si předvolal ruského velvyslance kvůli útoku v Hroze

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) předvolal na úřad ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského kvůli nedávnému útoku na civilisty v ukrajinské obci Hroza. Ruské velvyslanectví v Praze na Facebooku uvedlo, že česká strana tlumočila „známý západní soubor obvinění a požadavků vůči Moskvě“ a vyzdvihla plnou podporu Kyjevu.

„Můžeme potvrdit, že pan ministr Lipavský rozhodl prostřednictvím náměstka o předvolání ruského velvyslance kvůli nedávnému barbarskému útoku na civilisty v obci Hroza,“ sdělilo ministerstvo.

Při vzdušném úderu na východoukrajinskou vesnici Hroza minulý týden zahynulo 55 lidí, osud tří pohřešovaných zůstává neznámý, oznámila ve středu ukrajinská média s odvoláním na prokuraturu. Prokuratura a tajná služba SBU mají podezření, že ruský útok pomohli koordinovat dva místní obyvatelé, kteří po loňském osvobození vsi, ležící nedaleko Kupjansku, uprchli do Ruska.

Podle ruské ambasády s velvyslancem Zmejevským hovořil náměstek ministra Jan Marian (STAN). „Česká strana tlumočila známý západní soubor obvinění a požadavků vůči Moskvě v souvislosti se speciální vojenskou operací na Ukrajině,“ napsalo velvyslanectví. „Speciální vojenská operace“ je termín, kterým Moskva označuje svou válku proti Ukrajině.

„Samozřejmě jsme rozhodně odmítli neopodstatněná nařčení na adresu Ruska a ozbrojených sil Ruské federace. Dialog se ovšem nekonal — čeští partneři znovu ukázali neochotu poslouchat naše argumenty, natož vést diskusi,“ dodala ruská ambasáda.

Naposledy si Lipavský na úřad předvolal ruského velvyslance loni v říjnu, a to kvůli flagrantnímu porušování mezinárodního práva a ilegální anexi ukrajinských oblastí.

Debata o českém velvyslanci v Moskvě

V současnosti se také vedou v nejvyšších patrech české politiky debaty o tom, zda má mít Česko svého velvyslance v Moskvě. Ministr Lipavský trvá na tom, že ano, shodu na tomto postoji má i s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Prezident Petr Pavel zhruba před dvěma týdny v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že si v tuto chvíli nedokáže obnovení postu velvyslance představit. Vztahy mezi zeměmi jsou sice podle Lipavského velice špatné, nicméně působení v Rusku by se nemělo oslabovat.

Velvyslancem v Rusku je oficiálně Vítězslav Pivoňka, který ale už několik měsíců pobývá v Česku. Diplomat Jiří Čistecký v Moskvě působí jako zástupce velvyslance.