Čekal jsem, že to bude horší, říká ministr Vojtěch o e-neschopenkách. Digitalizace má pokračovat

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Stát chce lepší kontrolu a digitalizaci, ale někteří lékaři bojují s novými elektronickými neschopenkami. Jejich zpracování je podle nich zdlouhavé. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je na hodnocení nového systému příliš brzy. „Ale musím říct, že možná jsem čekal, že to bude horší, byť ty problémy asi existují,“ uvedl v Interview ČT24. Digitalizace zdravotnictví bude podle něj pokračovat.

Někteří lékaři zavedení elektronických neschopenek vítají, jiné ho hodnotí jako nedotažené. Elektronické neschopenky musí doktoři vystavovat od začátku roku, někteří ale zaznamenali výpadky. Podle jiných zpracování e-neschopenek trvá příliš dlouho a brzdí jejich praxi. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který nový systém hodnotil v Interview ČT24, zdůraznil, že projekt spadá pod ministerstvo práce a sociálních věcí, protože se týká nemocenské. „Není to projekt ministerstva zdravotnictví jako třeba eRecepty,“ upozornil Vojtěch s tím, že na funkčnost systému proto ministerstvo zdravotnictví nemá přímý vliv.

Ministr kritizuje krátkou testovací dobu

Projekt se však jeho resortu úzce dotýká. „Logicky se o to zajímám, ptám se lékařů, ptám se i v nemocnicích zřizovaných ministerstvem zdravotnictví,“ pokračuje ministr.

Názory jsou podle něj rozporuplné. „Někteří říkají, že ten systém funguje velmi dobře, mají pozitivní zkušenost, nemají v praxi nějaké problémy. Pak ale slyším i v médiích zprávy od některých praktických lékařů, že je to zdlouhavé,“ uvedl Adam Vojtěch.

Na celkové hodnocení je podle něj zatím příliš brzy. „Je to zatím poměrně krátká doba, ale musím říct, že možná jsem čekal, že to bude horší, byť ty problémy asi existují,“ připustil. „Zatím se zdá, že ten systém funguje, jak to vidím z praxe, jak se bavím s lékaři, ale slyším i negativní zprávy.“

Kritika podle něj může směřovat na poměrně krátkou dobu testovacího provozu elektronických neschopenek. „Je pravdou, a to jsem říkal už před spuštěním, mám pocit, že to testování e-neschopenky bylo asi měsíční, a to nebyla příliš dlouhá doba,“ komentuje ministr.

Lékaři by proto měli být v prvních měsících po spuštění e-neschopenek hájeni před sankcemi, navrhuje Vojtěch. Podle něj by to mělo pomoct ke snadnějšímu rozjezdu novinky. V budoucnu bude žádat od ministerstva práce a sociálních věcí vyhodnocení funkčnosti nového projektu. 

Digitalizace státní zprávy, včetně oblasti zdravotnictví, podle něj musí pokračovat. Jako pozitivní příklad připomíná zavedení elektronických receptů. „Myslím, že eRecpety ukazují to, že to stát zvládá. Přestože ze začátku také byly různé názory, jak nebude ten sytém fungovat, tak dneska máme dva roky eReceptů,“ říká Vojtěch.

Digitalizace pokračuje

„Milion receptů měsíčně se předepisuje, ten systém funguje a všichni si na něj zvykli, pacienti i lékaři, takže já věřím tomu, že to bude stejné s e-neschopenkami, jsou to ty porodní bolesti, ale nakonec, doufám a věřím tomu, že ten systém fungovat bude,“ pokračuje ministr.

V budoucnosti čekají zdravotnictví další zásadní změny. „Připravujeme velký nový zákon o elektronizaci zdravotnictví, což bude skutečně revoluční věc, kdy chceme nejenom sdílet data o předepsaných lécích jako u eReceptu, ale obecně sdílet zdravotnickou dokumentaci, data o pacientech, protože víme, že dnes to zkrátka nefunguje,“ kritizuje Vojtěch. 

Nemocní navštěvují řadu lékařů, kteří však navzájem nemají žádný přehled o tom, jaká různá vyšetření už pacient absolvoval, zmiňuje Vojtěch nedostatky současného stavu. Nový systém podle něj přinese další benefity. „Pacienti budou mít také přístup do své zdravotnické dokumentace,“ slibuje.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v Interview ČT24 dále komentoval administrativu v ordinacích, personální situaci v nemocnicích, rizika českého zdravotnictví nebo dostupnost léků.