Čáslav chystá stížnost k Ústavnímu soudu. Skládka jí údajně neproplácí poplatky

Události: Čáslav má problémy se skládkou (zdroj: ČT24)

Město Čáslav si chce stěžovat u Ústavního soudu kvůli novému zákonu o odpadech, který minulý týden schválila Poslanecká sněmovna. Odsouhlasený návrh zpětně ulevil skládkám. Zatímco ale hora odpadků za městem roste, kompenzace pro Čáslav tomu podle tamní radnice neodpovídá. Ve sporu jde o stovky milionů pro obce i pro stát.

Skládky fungují tak, že část odpadu jde použít na stavbu hrází, cest či k dalším úpravám, aby se po nich dalo jezdit nebo se nerozpadaly. Tato část je osvobozená od poplatku. Spor v Čáslavi se nicméně vede o to, jestli skládka správně vykazuje, kolik měla vybrat a kolik naopak odvést.

„My jsme si spočítali, že jsme za tři roky přišli o 600 milionů korun,“ řekl čáslavský starosta Vlastislav Málek (Čáslav pro všechny). „Jsme připraveni se prostřednictvím senátorů obrátit na Ústavní soud a věřím, že to zastaví,“ dodal. Společně s městem se o skládky začaly zajímat také Benátky nad Jizerou nebo Hořovice.

Sněmovna zrušila poplatek za to, pokud se odpad využije, a ne jen ukládá. „Nebyly to odpady, byly to materiály na technické zabezpečení skládky. V tom je meritum věci,“ uvedl poslanec Jan Zahradník (ODS). Senát to sice odmítl, dolní komora ho ale přehlasovala a zákon prošel i s úlevou pro skládky.

Společnost postup radnice odmítá

„Mně přijde, že to je ušito na jednu konkrétní kauzu, což je úplně špatně, je to nesystémové,“ tvrdí předsedkyně sněmovního výboru pro životní prostředí Dana Balcarová (Piráti). Zákon okomentoval také poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL). „Asi není devět procent odpadu a 91 procent toho, co by zajišťovalo to technické zabezpečení skládky,“ podotkl.

K problematice se vyjádřil i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Říkali jsme to na výboru, říkali jsme to na plénu, říkali jsme to v Senátu, ale je to něco, co tedy nakonec i přes náš nesouhlas prošlo,“ řekl.

Firma, které se spor týká, postup radnice přitom odmítá. Tvrdí, že dodržuje zákon i povolení, se kterým skládku provozuje. „Jako provozovatel skládky vždy odvede všechny poplatky, které má povinnost vybrat,“ stojí v prohlášení společnosti AVE.