TÉMA

Jan Zahradník

Čáslav chystá stížnost k Ústavnímu soudu. Skládka jí údajně neproplácí poplatky

Město Čáslav si chce stěžovat u Ústavního soudu kvůli novému zákonu o odpadech, který minulý týden schválila Poslanecká sněmovna. Odsouhlasený návrh zpětně ulevil skládkám. Zatímco ale hora odpadků za městem roste, kompenzace pro Čáslav tomu podle tamní radnice neodpovídá. Ve sporu jde o stovky milionů pro obce i pro stát.
7. 12. 2020|

Jihočeští zastupitelé zvolili hejtmanem kraje Martina Kubu

Hejtmanem Jihočeského kraje byl zvolen Martin Kuba z ODS, který získal 30 z 55 hlasů na ustavujícím povolebním zasedání. Občanští demokraté se už předtím dohodli na široké koalici s KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutím Jihočeši. V 55členném zastupitelstvu budou mít 29 mandátů. V opozici skončili Piráti, STAN a hnutí ANO, které říjnové volby těsně vyhrálo.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 12:01|

Ministerstvo průmyslu chystá škrty v podpoře solárních zdrojů. Ušetřit by chtělo šest miliard korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhuje razantní snížení podpory solárních zdrojů energie. Nově má být zavedena horní hranice zisku. Resort tak hodlá ušetřit šest miliard korun.
13. 11. 2019|

Chov psů dostane přísnější pravidla, rozhodli poslanci

Sněmovna podpořila zpřísnění pravidel pro chov psů. Lidé zřejmě budou muset veterinární správě hlásit chovy tří a více fen, štěňata také bude třeba očipovat. Zákonodárci ve středu zvolili posledního člena Rady ČTK, v níž nově usedne Angelika Bazalová. Poslanci měli také schvalovat vládní daňový balíček, který zahrnuje například zvýšení spotřební daně na líh a tabákové výrobky. Sněmovna se k tomu ale nedostala a balíček se bude schvalovat nejdřív v pátek, ve hře je i mimořádná schůze sněmovny 1. listopadu.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 19:40|
Volby 2017

Šumava není žádný Yellowstone, tvrdí ODS. V kritice parků ale zůstala osamocená

Šumava není žádná divočina, ale lidmi obývané území. ODS se proto pokusí nový zákon o národních parcích znovu otevřít a některé paragrafy upravit. V předvolební debatě ČT24 to řekl Jan Zahradník (ODS). V kritice zákona ale zůstal sám. Ostatní politici se shodují, že divoká příroda se musí chránit a s problémy si dokáže poradit sama. Časem by spíš řešili otázku, zda jsou kompenzace pro obce na území parků dostatečné.
7. 10. 2017|
Volby 2017

Zasloužíme si stejně kvalitní potraviny jako všichni ostatní, myslí si politici napříč spektrem

Výrok předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, že Češi si nezaslouží méně kakaa ve svých čokoládách, rezonoval v předvolební debatě České televize. Strany napříč politickým spektrem s jeho obsahem souhlasí, byť například Jan Zahradník z ODS Junckerovi nevěří, že jej myslí vážně. Vládě vyčetl, že se tématem začala zabývat až před volbami, zástupci koaličních stran se naopak chválili a jsou se svou prací spokojeni.
6. 10. 2017|
Volby 2017

Bublina, která po Vánocích splaskne. Za drahé máslo mohou i nákupy do mrazáků

Drahé máslo je výsledkem rostoucí poptávky. Mohou za to i samotní spotřebitelé, kteří si z obav před vyšší cenou kupují před Vánocemi zásoby do mrazáků. Shodla se na tom většina hostů předvolební debaty ČT24. Stát by proto podle nich do cen zasahovat neměl, protože časem samy opadnou. „Po Vánocích tu bude másla, že nebudeme vědět, co s ním,“ myslí si ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).
6. 10. 2017|