Boty, oblečení i celý zimní set. Pražská Naděje spouští novou sbírku pro lidi bez domova

Organizace Naděje spouští sbírku Darujte nejen nohy v teple. Navazuje na úspěch loňské kampaně, díky které na zimu obula více než 500 lidí bez domova. Letos můžou dárci přispívat i na oblečení nebo celé zimní sety, řekla ČT mluvčí pražské Naděje Gabriela Sčotková.

Letošní sbírka Darujte nejen nohy v teple, kterou spouští pražská pobočka neziskové organizace Naděje, navazuje na sbírku z minulé zimy – ta se jmenovala Darujte nohy v teple.

„Loni jsme vybrali přes 220 tisíc korun, za což jsme nakoupili 523 párů bot a 1848 ponožek lidem bez domova. Loňskou vybranou částku bychom letos rádi překonali, a to rovnou o třetinu. Naším cílem je vybrat 308 tisíc korun,“ uvedla Sčotková.

Letos budou lidé nově moci kromě ponožek a bot kupovat i další oblečení, které lidé bez domova využijí. „Dárci si tak budou moci podle svých finančních možností vybrat, zda darují 120 korun na ponožky, 440 korun na boty, 770 korun na bundu nebo rovnou 1750 na kompletní zimní oblečení včetně bot,“ doplnila Sčotková.

Zakoupené oblečení a boty poputují do dvou denních center pražské neziskové organizace Naděje. „Část budou také rozdávat přímo naši terénní pracovníci. Ti zajistí distribuci přímo lidem, kteří přečkávají zimu venku, a to jak v ulicích Prahy nebo v různých provizorních přístřešcích, stanech a podobně. Darováním oblečení a bot dárci pomohou lidem bez domova žít bezpečnější a důstojnější život, a to jak z hlediska zajištění tepla, tak z hlediska hygieny,“ vysvětlila mluvčí pražské Naděje.

Přispívat na oblečení a boty pro lidi bez domova můžou dárci prostřednictvím portálu Darujme.cz, a to až do ledna roku 2020. „Sbírkou se zapojujeme do světového svátku dárcovství Giving Tuesday. Budeme rádi, když se široká veřejnost do sbírky prostřednictvím tohoto portálu zapojí i letos,“ uzavřela Sčotková.