Babišovi se nezamlouvá komunista Ondráček v čele komise pro kontrolu GIBS

ANO by chtělo, aby komunisté ještě zvážili, koho nominují do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. KSČM navrhla svého poslance Zdeňka Ondráčka. Předseda ANO Andrej Babiš sdělil během setkání s navrženými ministry své budoucí vlády, že pověří místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka, aby komunisty vyzval ke změně nominace. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik nepředpokládá, že by strana nominovala někoho jiného, Ondráček je podle něj ideální kandidát.

I když prezident ještě nejmenoval je ani premiéra, již se sešli lidé, které by chtěl mít Andrej Babiš (ANO) ve své budoucí vládě. Do sídla ANO na pražském Chodově zamířili na koordinační schůzku, při které si předpokládaní ministři měli vyjasnit své priority. Mluvčí hnutí Vladimír Vořechovský ujistil, že šlo o jejich první hromadné setkání.

„Probírali jsme veškerou agendu od klíčového dne 13. prosince, kdy ve 14 hodin má být naše vláda jmenována,“ řekl Andrej Babiš. Zmínil se například o evropské agendě, která je důležitá, protože druhý den po jmenování poletí nový premiér na jednání Evropské rady. Aby měl připravený mandát, sejde se ještě jednou i končící Sobotkova vláda.

Podle Martina Stropnického – ministra obrany, který by ovšem nově měl přejít do Černínského paláce – se jednání týkalo také rozpočtu, ale například i toho, jak často se bude kabinet scházet. „Děláme inventuru zákonů, které bychom rádi dali do prvního sledu,“ dodal. Budoucí ministryně obrany Karla Šlechtová se pak zmínila o možných změnách jednacího řádu vlády. Některé materiály podle ní například nemusejí připomínkovat všechny resorty.

Ondráčka ne, žádá ANO

I když je ve sněmovně vedle ANO jediná strana, která je ochotná o podpoře menšinové Babišovy vlády uvažovat, a to KSČM, objevil se již mezi ANO a KSČM nesoulad. Komunisté by podle Andreje Babiše měli zvážit, zda do čela komise pro kontrolu GIBS nenavrhnou raději někoho jiného než Zdeňka Ondráčka

Babiš sám zdůraznil, že není iniciátorem této žádosti, nýbrž pouze předal místopředsedovi hnutí Jaroslavu Faltýnkovi dopis od prezidentského kandidáta Michala Horáčka. „Dopis pana Horáčka jsem předal panu Faltýnkovi a požádal jsem ho, aby se sešel s vyjednávači KSČM a požádal je o zvážení nominace jiného jejich zástupce do čela této sněmovní komise,“ uvedl Andrej Babiš.

Horáček v dopise připomněl, že Ondráček se v roce 1989 jako člen policejního pohotovostního pluku zúčastnil zásahů proti demonstrantům.

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček
Zdroj: ČT24

Šéf ANO připustil, že si problematičnost Ondráčkovy nominace uvědomuje. Podotkl však, že sněmovní jednání nevede on a o rozdělení postů v parlamentu nic neví. Faltýnek podle něj uzavřel dohodu o rozdělení postů pro jednotlivé strany, konkrétní jména však podle Babiše součástí dohody nebyla.

Poslanec STAN Vít Rakušan upozornil, že pro volbu předsedů komisí bude důležité i hlasování pléna – to předsedy komisí volí, ovšem tajně a jako celek. „Ukáže se, jestli to hnutí ANO myslí vážně,“ míní přesto Rakušan.

Předseda strany Vojtěch Filip uvedl, že se nominací do čela komise pro kontrolu GIBS bude v úterý zabývat poslanecký klub, k pobídce se ale staví skepticky. „Nevidím důvod, proč by Zdeněk Ondráček neměl být nominantem právě na tuto funkci, když má jeden z nejvyšších stupňů bezpečnostní prověrky,“ prohlásil a motivaci Michala Horáčka zpochybnil. „Měl by se zamyslet nad svou vlastní předlistopadovou minulostí.“

Pochybovačně se k výzvě postavil i šéf poslanců Pavel Kováčik. „Vhodnějšího kandidáta na tuto pozici nemáme. Jsem přesvědčen, že vhodnější kandidát ani ve sněmovně není. Jsem přesvědčen téměř na jistotu, že nenavrhneme nikoho jiného,“ řekl. „Nenecháme si někým něco lustrovat nebo dokonce kádrovat.“

Odmítavě potom mluví i sám Ondráček: „Nikdo neví nic o tom, co jsem dělal po roce '89. Nikomu, ani panu Horáčkovi, nevadilo, že jsem byl v minulém funkčním období členem komise na kontrolu Bezpečnostní informační služby.“

Události, komentáře: Podle Kováčika je Ondráček nejvhodnější kandidát na předsedu sněmovní komise GIBS (zdroj: ČT24)

Do jmenování vlády zbývá ještě přes týden

Ačkoli se Babišův tým již sešel, na své první jednání coby jmenovaná vláda bude muset počkat ještě déle než týden. Prezident republiky Miloš Zeman se chystá v úterý přijmout demisi Sobotkovy vlády, kterou mu premiér zaslal v minulém týdnu, další den jmenuje Babiše premiérem a celou jeho vládu pak plánuje jmenovat přesně o týden později, tedy 13. prosince.

Předseda ANO představil hlavě státu svůj návrh na složení vlády již na konci listopadu. Zprvu se Babiš zdráhal jména budoucích ministrů zveřejnit, nyní však jsou již známá všechna. Ve vládě bude devět nových ministrů a pět současných. V dosavadních resortech zůstanou ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr dopravy Dan Ťok a ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Martin Stropnický se přesune na ministerstvo zahraničí a jeho místo na obraně zaplní Karla Šlechtová.

Babiš stále doufá, že jeho vládu někdo podpoří ve sněmovně, takže bude moci zůstat. Vyjednávání však začne až po jmenování vlády a Babišově první premiérské cestě do Bruselu 18. prosince. Jednat chce se všemi sněmovními stranami podle jejich volebního výsledku, nejprve by se tedy chtěl sejít se zástupci ODS.