Babiš nebude požadovat odchod Hniličky z čela sportovní agentury

Premiér Andrej Babiš (ANO) nebude požadovat odchod Milana Hniličky (za ANO) z čela sportovní agentury kvůli účasti na oslavě v teplickém hotelu. Předseda vlády se nedomnívá, že by Hniličkovo odvolání z funkce osm měsíců před volbami bylo správné. Babiš to řekl serveru Deník.cz. Hnilička kvůli porušení vládních opatření složil poslanecký mandát.

„Nikomu by teď neprospělo, kdyby se rozjelo kolo spekulací kolem nového šéfa, došlo by k její paralýze,“ řekl premiér Deníku. Připomněl, že Hnilička se za účast na oslavě omluvil a rezignoval na poslanecký mandát.

Podle Babiše pracoval Hnilička tři roky na rozjezdu agentury, kterou si sportovci velmi přáli. „Máme ale osm měsíců do voleb, tak si nemyslím, že by bylo správné ho odvolávat,“ řekl Deníku.cz. Dodal, že po volbách přijde nová garnitura, která může Hniličku vyměnit.

Deníku Právo Babiš řekl, že se Hnilička složením poslaneckého mandátu zachoval férově.

Na Hniličku se snesla kritika potom, co se navzdory vládním omezením proti šíření koronaviru účastnil o víkendu oslavy narozenin podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy. O funkci v agentuře se rozhodne až podle toho, jak budou reagovat zástupci sportovního prostředí.

Slavia a Sparta kritizují kvůli Hniličkovi fotbalovou asociaci

Pražské fotbalové kluby Slavia a Sparta ve společném prohlášení chování Hniličky zkritizovaly, vadí jim i postoj předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Martina Malíka. Ten jako jeden z představitelů českého sportovního prostředí veřejně podpořil Hniličkovo setrvání ve funkci. 

„Považujeme za nevhodné tímto aktivním způsobem zlehčovat jednání Milana Hniličky v situaci, kdy významná část členů FAČR stejně jako ostatních sportovních svazů nemůže z důvodu dodržování hygienických a protiepidemiologických opatření provozovat sportovní činnost vůbec, profesionální sport pak s významnými omezeními, za vysokých dodatečných nákladů a bez přítomnosti fanoušků,“ reagovaly kluby na Twitteru.

Fotbalová asociace ostře odmítla, že by Hniličkovu účast na oslavě v době zákazu podobných akcí brala na lehkou váhu, jak tvrdí Slavia se Spartou. „FAČR, respektive její předseda Martin Malík, rozhodně nijak v tomto smyslu aktivně nezlehčovala jednání Milana Hniličky. Jak bylo jasně řečeno ve společném prohlášení ČUS, jde o závažné pochybení,“ řekl mluvčí asociace Michal Jurman.

Odsuzující reakce na Hniličkovo chování přišla také například z fotbalových Teplic. „Toto chování se nám nelíbí, protože je to jednoznačným porušením všeho, co musí v této zemi obyčejní lidé každý den dodržovat,“ uvedl na webu FK Teplice předseda představenstva Pavel Šedlbauer.

Hniličku podpořil Jágr i Jansta

Podporu Hniličkovi vyjádřil jeho kolega ze zlatého olympijského týmu z Nagana 1998 Jaromír Jágr, ale jiný legendární hokejista Jiří Hrdina naopak zdůraznil, že Hnilička měl vedle poslaneckého mandátu složit i předsednickou funkci. 

Vedle fotbalu podpořily Hniličku i jiné sportovní svazy jako hokej, atletika, florbal, judo nebo basketbal, kterému šéfuje předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta. Další svazy jsou rezervované. Například prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanský upozornil, že sportovci šéfa NSA nevybírají. „Milana Hniličku do funkce nenominovaly sportovní svazy, ale Vláda ČR, a tam by proto mělo padnout i rozhodnutí o jeho budoucnosti,“ řekl.

Národní sportovní agentura vznikla v srpnu 2019, kdy se tehdejší vládní zmocněnec pro sport Hnilička stal jejím předsedou. Má stejný plat jako ministr, tedy zhruba 170 tisíc korun měsíčně. Loni měla agentura postupně přebírat agendu od ministerstva školství, které mělo řízení sportu na starosti před jejím vznikem, ale řešila fungování sportu za koronavirové krize včetně mimořádných dotačních programů.