Babiš chce prodloužit nouzový stav o další měsíc, Hamáček čeká Vánoce ve třetím stupni škály

Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o 30 dní, uvedl ve středu premiér Andrej Babiš (ANO). S vývojem epidemie není spokojený. V úterý bylo v Česku zaznamenáno 5176 nových případů nemoci covid-19. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Rizikové skóre systému PES se už deset dní v řadě drží na 57 bodech, což odpovídá třetímu stupni z pěti. Vláda již dříve rozhodla, že opatření se ze čtvrtého stupně na třetí uvolní ve čtvrtek. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) považuje za pravděpodobné, že během Vánoc zůstanou v Česku pravidla na třetím stupni.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Uvedl to ve středu premiér Andrej Babiš pro televizi Nova, ve sněmovně to poté potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Předseda vlády není s aktuálním vývojem koronavirové epidemie v Česku spokojený. V souvislosti se čtvrtečním rozvolněním protiepidemických opatření vyzval lidi k opatrnosti. Nouzový stav v Česku v současnosti platí do 12. prosince.

„Tím, že (od čtvrtka) dochází k rozvolnění, tak k nějaké změně v epidemické situaci, ke zvýšení počtu nakažených už z principu inkubační délky onemocnění dojde kolem Vánoc. To, jakým způsobem se to projeví na populaci, uvidíme zhruba v první polovině ledna,“ odůvodnil žádost Blatný.

Babiš již v úterý řekl, že vláda by měla jednat o prodloužení nouzového stavu v pondělí. A sněmovna by měla projednat návrh na mimořádném jednání ve středu 9. prosince, pokud bude souhlas, dodal.

Nárůst počtu nemocných s nemocí covid-19 v poslední době v Česku zpomaluje. V úterý laboratoře potvrdily 5176 nových případů, zhruba o 700 méně než předchozí úterý. Do středeční 18. hodiny přibylo 2404 potvrzených lidí s onemocněním, to je asi o 270 méně než minulou středu do večera.

Podle Babiše jsou ale nárůsty stále vysoké. „Ten vir bohužel tady je a úterní číslo mě vůbec nenadchlo,“ uvedl ve středu. Řešením epidemie podle Babiše bude až vakcína proti novému typu koronaviru. Zopakoval, že očkování bude bezplatné a dobrovolné.

Vánoce ve třetím stupni, předpokládá Hamáček

Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček považuje za pravděpodobné, že do Vánoc zůstane v Česku skóre systému PES na třetím stupni. Uvedl to po jednání Ústředního krizového štábu.

„Je spíše nepravděpodobné, že bychom v dohledné době přecházeli ze stupně 3 do stupně 2, takže nás pravděpodobně čeká nějaká doba, kdy se budeme pohybovat v trojce, a velmi pravděpodobně to zahrne i vánoční svátky,“ řekl Hamáček.

„Vývoj epidemie je uspokojivý, respektive počet nakažených stále klesá, což je dobrá zpráva. Neklesá tak rychle, jak bychom si možná přáli,“ podotkl ministr vnitra.

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu 2. prosince (zdroj: ČT24)

O svátcích tak bude nutný nouzový stav, protože platnost řady opatření vlády se bez jeho vyhlášení neobejde, uvedl Hamáček. „Kdyby prodloužen nebyl, všechna opatření podle krizového zákona tím končí, dostali bychom se do fáze nekontrolovaného uvolnění,“ varoval.

Kabinet by podle něj měl usilovat o co nejdelší prodloužení nouzového stavu. „Nemyslím si, že se situace vyřeší za týden nebo 14 dní. Přijde mi logické žádat o prodloužení na maximální dobu,“ uvedl. Vhodné by to podle něj bylo i kvůli tomu, aby se poslanci kvůli další žádosti nemuseli scházet koncem roku. „Vzhledem k tomu, v jaké části roku jsme, by bylo jednodušší prodloužení o 30 nebo 21 dní, abychom se dostali za Nový rok,“ vysvětlil. 

Ve čtvrtek přejde Česko ze čtvrtého do mírnějšího třetího stupně protiepidemických opatření. Lidem se tak otevřou restaurace, provozovny služeb i obchody, které musely být dosud zavřené. Přestane také platit omezení volného pohybu lidí v nočních hodinách.

Nárůsty počtu nakažených postupně klesají

Denní nárůsty počtu nakažených koronavirem postupně klesají od přelomu října a listopadu, kdy dosahovaly rekordních čísel kolem 15 tisíc nakažených denně. V neděli 29. listopadu například přibylo 1074 případů, což bylo nejméně za den od 20. září. Od 1. března, kdy byly v Česku zaznamenány první případy nákazy, testy potvrdily covid-19 celkem u zhruba 528 500 lidí.

Také nárůst množství úmrtí nakažených koronavirem postupně zpomaluje. Na přelomu října a listopadu přibývaly denně i více než dvě stovky zemřelých. Minulý týden se už nárůsty držely těsně nad jednou stovkou a v neděli 29. listopadu přibylo 87 úmrtí, což bylo nejméně od poloviny října.

V pondělí pak bylo zaznamenáno 103 zemřelých a v úterý jich bylo rovných sto. Od začátku epidemie zemřelo celkem 8507 lidí.

Za úterý výrazněji vzrostl podíl pozitivních testů. Laboratoře jich provedly téměř 22 tisíc, tedy zhruba stejně jako v pondělí. Podíl pozitivních stoupl z 16,2 procenta na 23,62 procenta.

Počet hospitalizovaných s covidem-19 v úterý klesl o 74 na 4667.

Situace v jednotlivých krajích Česka se výrazně liší

Index rizika PES, se kterým souvisí zavádění opatření proti šíření covidu-19, se už od 23. listopadu drží na 57 bodech. To odpovídá třetímu stupni pohotovosti z pěti. Vláda již dříve rozhodla, že opatření se ze čtvrtého stupně na třetí uvolní ve čtvrtek. 

Situace v jednotlivých krajích Česka se ale výrazně liší. Třeba v Praze se rizikové skóre drží již několik dní na 42 bodech, tedy těsně nad spodní hranicí pro třetí stupeň pohotovosti. V několika krajích je však index nad 60 body, tedy na čtvrtém z pěti stupňů pohotovosti.

Nejvyšší je nyní rizikové skóre v Olomouckém kraji se 74 body. Blíží se tak už nejvyššímu, pátému stupni pohotovosti. V úterý přibylo v Olomouckém kraji 362 případů covidu-19, asi o 150 více než před týdnem.

Z jednotlivých regionů České republiky se v posledních dnech koronavirus nejvíce šíří na Havlíčkobrodsku. Za uplynulých sedm dní tam bylo zaznamenáno v přepočtu na 100 tisíc obyvatel asi 546 případů.