Babiš chce, aby ministr zdravotnictví dostával od epidemiologů rady rychleji. Oznámil i další úlevy z maturit

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) dává svá doporučení ministru zdravotnictví pozdě. Není to úplně chyba, ale vláda tomu musí dát jiná pravidla, domnívá se premiér Andrej Babiš (ANO). Řekl to ve svém pravidelném projevu na sociálních sítích. Ujistil také, že maturitní didaktické testy nebudou muset skládat ani ti studenti zdravotních a sociálních oborů, kteří mají dálkové, večerní či kombinované studium.

O Mezioborové skupině pro epidemické situace (MeSES) mluvil Babiš v souvislosti s tím, že vláda původně 6. dubna schválila od nadcházejícího pondělí možnost setkávání deseti lidí uvnitř a 20 lidí venku. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) však v pátek oznámil, že na základě nesouhlasu MeSES navrhne vládě zpřísnit pravidlo pro setkávání na dva lidi venku i uvnitř.

„Koncem týdne skupina MeSES začala křičet, že je zásadně proti, pan ministr to nějakým způsobem upravil a teďka zase křičí sportovci a já jim rozumím a taky s nimi budu dneska mluvit,“ řekl Babiš.

Babiš: Konec nouzového stavu znamená zvýšenou opatrnost

Upozornil také, že konec nouzového stavu s sebou přináší větší potřebu opatrnosti, protože se mimo jiné ruší omezení pohybu mezi okresy a děti se mohou vracet do škol. „My o tom budeme ještě dnes (v neděli - pozn. red.) večer jednat s ministrem zdravotnictví,“ přislíbil.

Opatření proti šíření koronaviru se nově budou řídit pandemickým zákonem. Podle pandemického zákona nelze omezovat shromažďování. Podle skupiny MeSES je ale toto opatření jedno z nejúčinnějších.

Didaktické testy nemusí skládat ani „dálkaři“

Babiš v neděli také oznámil novinky, které vzešly z jednání s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO). 

„Jeden z výsledků našeho jednání je, že to opatření, které umožňuje žákům zdravotnických a sociálních oborů uznat vykonání povinných didaktických testů podle průměrné známky z vybraných vysvědčení, ministerstvo školství nově rozšíří o žáky těch stejných zdravotních a sociálních oborů vzdělávání, kteří studují jinou formou vzdělávání - dálkové, večerní nebo kombinované,“ řekl premiér.

Ostatní studenti těchto oborů dostali úlevu již dříve, protože kvůli epidemii covid-19 pracují v nemocnicích nebo v domovech seniorů. Premiér zároveň všechny maturanty požádal o trpělivost.