Armáda spásy připravila už deset tisíc Nocleženek. Mají ochránit lidi bez domova před mrazem

Armáda spásy má pro začátek letošní sezóny v projektu Nocleženka zatím připravených deset tisíc poukázek. Podle mluvčí organizace Terezy Melišové to je třikrát více než před rokem. Rozdávat je terénní pracovníci začnou s příchodem prvních chladných nocí. Poukázky za sto korun mohou kupovat i dárci, a to během celého roku. Lidé bez domova za ně získají místo k přespání, polévku nebo schůzku se sociálním pracovníkem.

V počtu připravených Nocleženek se výrazně odráží nevyužité poukazy z loňské zimní sezóny. „V porovnání s minulým rokem se jedná o výrazně vyšší číslo. Loni jsme do začátku sezóny měli připraveno 3 300 Nocleženek,“ říká mluvčí Armády spásy Tereza Melišová. Podle ní minulou sezónu dárci zakoupili skoro 40 tisíc poukázek a celkem jich lidé bez domova využili téměř 30 tisíc.

Projekt funguje především v chladném počasí. „Nocleženky jsou uplatňované s příchodem prvních chladných nocí, což obvykle bývá od listopadu do dubna,“ upřesňuje Melišová.

Poukázku pro přespání v noclehárnách mají lidé možnost koupit během celého roku za 100 korun na webu noclezenka.cz nebo osobně na kterékoli noclehárně. „Dárci ji tak mohou věnovat člověku bez domova, kterého znají nebo ho denně potkávají na ulici,“ dodává mluvčí.

Kupóny lidem bez domova předávají terénní pracovníci Armády spásy přímo venku. „Případně může člověk bez domova navštívit naši noclehárnu, kde mu může Nocleženku nabídnout sociální pracovník,“ přibližuje Melišová. V rámci přespání má pak každý zajištěnou polévku s pečivem, teplý nápoj, možnost se osprchovat a provést osobní hygienu, schůzku se sociálním pracovníkem nebo zdravotní ošetření.

Noclehárny nebudou omezovat provoz ani kvůli epidemii koronaviru. „Riziko umrznutí je pro lidi bez domova mnohonásobně vyšší, než fatální následek onemocnění covid-19. Proto noclehárny Armády spásy pojedou celou zimu – někde možná s upraveným režimem pro covid zasažené osoby,“ vysvětluje Melišová.