Větší pořádek v ulicích a méně přestupků. Centra pro bezdomovce se podle vedení Brna osvědčila

Centra pro bezdomovce v Brně (zdroj: ČT24)

Otevřít centra pro lidi bez domova se v Brně vyplatilo. Shodují se na tom jejich provozovatelé, zástupci města i strážníci. Střediska ve Vlhké ulici, u pavilonu Anthropos a v židenických kasárnách začala fungovat zhruba před dvěma týdny jako jedno z opatření proti šíření koronaviru. Snížil se díky nim hlavně počet bezdomovců v ulicích města.

Brány kontaktního centra v brněnské Vlhké ulici se otevírají v devět hodin ráno. Denně tam ve frontě čekají desítky lidí bez domova. Hned u vstupu je čeká povinná výměna roušky. Dobrovolníci pak každému příchozímu měří teplotu.

„Ze začátku tu bylo opravdu hrozně moc lidí, museli jsme je odvážet i do jiných center. Samozřejmě že je tady složitá skupina lidí, kteří občas mezi sebou mají nějaký konflikt, ale vždycky se nám je podařilo zvládnout,“ popsal ředitel Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

Strážníci zatím neřešili žádné závažné situace

Během celého dne chodí na průběžné kontroly do centra i okolních ulic strážníci. „My zatím pouze zprostředkovaně víme o dílčích stížnostech, které se týkají drobných konfliktů, zatím jsme ale nemuseli řešit žádné závažné situace,“ řekl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

To, že je ve městě klid, potvrzují i statistiky. Za dobu fungování centra se snížil průměrný počet výjezdů do okolních ulic a počet oznámení klesl o více než polovinu.

Změnu vnímají i někteří místní. „Je tu větší pořádek, každý den se tu uklízí, je tu víc košů na odpadky,“ popsala jedna z obyvatelek. „Já myslím, že se zlepšilo, že se bezdomovci neválí na parkovišti,“ dodal další obyvatel.

Nonstop centrum u Anthroposu
Zdroj: ČT24

Pravidelně strážníci kontrolují i centrum v areálu Anthroposu. K žádným větším konfliktům ani tam prý nedochází, a to i přesto, že je centrum otevřené čtyřiadvacet hodin denně a kapacita padesáti lidí je plná.

Pomáhá vzájemný respekt

K udržení morálky podle odborníků ale více než zvýšené kontroly přispívá vzájemný respekt. „V té cílové skupině je spousta lidí, kteří jsou nějak hluboce zranění, a to, co potřebují, je prostě ukázat, že i na nich záleží. Zároveň říct, taková máme pravidla, a pokud je nebudete dodržovat, nebudete tady moci být,“ vysvětlil proděkan pro vnitřní a vnější komunikaci Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Bohuslav Binka. Větší pozornost by si podle něj lidé bez domova zasloužili i po skončení koronavirových opatření.

Jihomoravský kraj je s celkovým počtem dvou tisíc čtyř set padesáti tří bezdomovců v pořadí třetí v republice. Víc už jich je jen v Moravskoslezském kraji a Praze. Celkem v České republice vloni žilo téměř čtyřiadvacet tisíc bezdomovců. Z toho přes dva a půl tisíce bylo mladších osmnácti let.