ANO a ČSSD jednají o vládě. V obraně se shodneme na 95 procent, uvedla Šlechtová

Události ČT: ANO a ČSSD jednají o vládě. V obraně se shodnou na 95 procent (zdroj: ČT24)

Vyjednávací týmy hnutí ANO a sociální demokracie se při středečním setkání o obraně shodly zhruba v 95 procentech záležitostí. Uvedla to ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO). Nesouhlasí však s návrhem ČSSD, aby vládní programové prohlášení obsahovalo závazek, jakou část hrubého domácího produktu by měla republika dávat v závěru mandátu kabinetu do obrany. V žádném dokumentu by podle ní neměl být jiný závazek, než který Česko prezentuje Severoatlantické alianci, tedy dosažení dvou procent do roku 2024.

Česká republika se zavázala vstupem do NATO vydávat na obranu dvě procenta HDP, nyní to je lehce přes procento. Letos by měly výdaje stoupnout na 1,13 procenta a v roce 2019 na 1,22 procenta. Dvou procent by rozpočet mohl dosáhnout v roce 2024. Ministerstvo obrany by tak mohlo hospodařit za osm let se zhruba 127 miliardami korun.

Předchozí vládní koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL se dohodla, že zajistí, aby ČR dávala do roku 2020 na obranu 1,4 procenta HDP. Česko v NATO prezentuje, že dvouprocentní hranice dosáhne v roce 2024. Nižší závazek na rok 2021 by podle ní mohl do NATO vyslat špatný signál, že Česko dvě procenta splnit nechce.

Civilní příprava k obraně státu může do škol zavést nový předmět

Expertní týmy ANO a ČSSD jednaly o obraně přes dvě hodiny. Shoda je podle ministryně i na zavedení tzv. civilní přípravy k obraně státu. V jejím rámci by se do škol vrátil povinný předmět, v němž by se děti učily třeba základům první pomoci nebo řešení krizových situací.

Podle Šlechtové byl původní plán zavést výuku na středních školách, chtěla by ale vyučování předmětu již na základních školách. Chce proto iniciovat debatu s ministerstvem školství a dalšími institucemi například o financování. Dle představy Šlechtové by se děti tématem zabývaly jednu výukovou hodinu týdně či za 14 dnů.

Šlechtová poznamenala, že na úrovni úředníků ministerstvo jedná se školstvím měsíc a půl. „Chci to probírat i s učiteli, hejtmany, se starosty, protože oni jsou zřizovatelé škol,“ uvedla ministryně. Výuce dětí by se mohli věnovat i vojáci nebo třeba členové horské služby.

Vyjednávací týmy ANO a ČSSD v posledních dnech probírají jednotlivé programové oblasti. Sociální demokraté budou výsledky prezentovat stranickému vedení v pátek odpoledne, podle stranického šéfa Jana Hamáčka by měla následovat politická jednání o problematických bodech na úrovni lídrů obou možných partnerů.

ANO a ČSSD vyjednávají o menšinovém kabinetu, důvěru ve sněmovně by pak měli projektu pomoci získat poslanci komunistů. Pokud vyjednávací týmy naleznou shodu, koaliční spolupráci ještě bude muset schválit sjezd ČSSD a následně nejspíš i vnitrostranické referendum.