Babiš teď bude jednat jen s ČSSD. Chce menšinovou vládu s podporou KSČM

Události: ANO teď bude jednat o vládě jen s ČSSD (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO bude až do 10. dubna vyjednávat o vládě exkluzivně jen s ČSSD. Cílem je sestavit menšinovou vládu ANO a ČSSD, kterou by podporovala KSČM. Po sérii čtvrtečních schůzek to řekl šéf hnutí a premiér v demisi Andrej Babiš. ČSSD s jednáním souhlasí, výsledek ale budou muset straníci schválit v dubnovém referendu. Ke vstupu do vlády nebo její podpoře je ochotné také hnutí SPD, pokud v ní však nebudou sociální demokraté. Podporu připouštějí také komunisté. Naopak ODS spolupráci s ANO znovu odmítla. Se všemi těmito stranami jednalo vítězné hnutí během čtvrtka.

„Domluvili jsme se, že teď budeme vyjednávat exkluzivně s ČSSD, a to do 10. dubna. Probrali jsme program, vyměnili jsme si názory na vládu a hned příští týden zasednou expertní týmy a budou intenzivně vyjednávat. Předpokládám, že se na úrovni vedení budeme setkávat každý týden,“ řekl Babiš.

„Jednáme o menšinové koaliční vládě ANO s ČSSD za podpory KSČM, na základě programu. Můžou nás podpořit i další strany, to je na nich. Teď jednáme exkluzivně s ČSSD a čekáme na rozhodnutí jejich sjezdu a referenda,“ dodal šéf ANO. Předpokládá, že už 7. dubna na sjezdu ČSSD budou moci vyjednávači sociálních demokratů předložit návrh dohody o účasti ve vládě a o programu.

Vicepremiér Richard Brabec ale poznamenal, že se s ČSSD na některých programových bodech neshodují. „Lišíme se v názoru na daně, kdy sociální demokraté navrhují progresivní daně, ať už dědickou, nebo z příjmu fyzických osob, vyšší daň z příjmu právnických osob, navrhují sektorové daně a další, kde jsme vyjádřili odlišný názor,“ uvedl.

Brífink hnutí ANO po sérií jednání o vládě (zdroj: ČT24)

Naopak jednání ANO s komunisty a SPD už podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka skončilo. „U KSČM zůstávají otevřené otázky zahraniční politiky, obrany, daní a možná i otázka karenční doby. U SPD zůstává otevřená dále otázka referenda, zejména o zahraničněpolitických otázkách, kterou budeme řešit následně,“ uvedl.

„Rozsah zákona o obecném referendu a jeho použitelnost na mezinárodní smlouvy je pro ANO jednoznačně nepřijatelná. Na tom dohoda (s SPD) není. Ostatní věci se podařilo v zásadě dohodnout,“ dodal vicepremiér Richard Brabec (ANO). Případné další jednání s hnutím Tomia Okamury je podle něj možné až po vypršení exkluzivity pro ČSSD.

Okamura nabízí podporu nebo vládní účast

SPD se přitom k účasti ve vládě nebo podpoře kabinetu ANO nyní staví pozitivně. „Hnutí ANO akceptovalo drtivou většinu našich programových bodů a je ochotno je implementovat do případného vládního programového prohlášení,“ oznámil Okamura po jednání s Babišem, Faltýnkem a Brabcem. „Dosažená míra programové shody podle našeho názoru umožňuje velmi rychlou a efektivní dohodu o podpoře vlády sestavené na formátu odbornosti,“ dodal.

Z Okamurových slov vyplynulo, že se SPD nabízí hnutí ANO jak jako vládní partner, tak jako případný rezervoár hlasů pro získání důvěry Poslanecké sněmovny. „Programy obou politických subjektů jsou nadále v některých bodech odlišné, ale podle názoru SPD to v tuto chvíli nepředstavuje zásadní překážku pro schopnost obou hnutí zahájit efektivní spolupráci ve prospěch České republiky a jejích občanů,“ řekl Okamura.

SPD: Míra shody s ANO umožňuje dohodu o podpoře vlády (zdroj: ČT24)

Případnou podporu potom Okamura podmiňuje také tím, že by v kabinetu neseděla sociální demokracie. „ČSSD je politická strana, která nemá podporu voličů hnutí SPD, dlouhodobě nedodržuje své sliby vůči voličům a nepředstavuje pro nás garanci stabilní politiky v zájmu České republiky,“ prohlásil.

Nepřímo tím podpořil pokračování hlasovací aliance ANO-SPD-KSČM, která se uplatnila už při sestavování sněmovny a která za stávající politické konstelace jako jediná může držet alternativní většinu (k vládě ČSSD a ANO s podorou komunistů).

SPD však nadále trvá na referendu, které by Česku umožnilo vystoupit z Evropské unie. „Pakliže by referendum neobsahovalo možnost hlasovat o mezinárodních smlouvách, tak jsem přesvědčen, že my pro takovou vládu hlasovat nemůžeme,“ upozornil Okamura. Taková podoba referenda je ale pro ANO nepřijatelná.

Zimola referendum o EU připouští, Hamáček odmítá

Referendum se stává tématem i v ČSSD. Variantu, která by umožnila i hlasování o členství v EU, začal připouštět druhý muž ČSSD Jiří Zimola. „Myslím, že je žádoucí umožnit lidem hlasovat i o setrvání ČR v EU,“ řekl serveru Novinky.cz.

S tím ale zásadně nesouhlasí jeho stranický šéf Jan Hamáček. „Já jsem podepsal náš návrh zákona o referendu, který jasně říká, že není možné o mezinárodních smlouvách hlasovat v referendu. Názor kolegy Zimoly pokládám za jeho osobní,“ reagoval Hamáček. 

KSČM: Rozpory zůstávají u zahraniční politiky

Do vlády nejdeme, nejednáme o účasti na vládě. Můžeme maximálně jednat o poloze tolerance, pokud se nám podaří prosadit některé naše programové priority. Po jednání expertních týmů to zatím vypadá, že v nějakých rozhodujících věcech nám bylo dopřáno sluchu.
Pavel Kováčik
předseda poslanců KSČM

Komunisté o přímý vstup do vlády ANO neusilují, jednání se vedou o podpoře menšinovému kabinetu ANO a sociální demokracie. Nad programem této vlády opakovaně zasedly expertní týmy KSČM a ANO, které podle aktuálního vyjádření předsedy komunistů Vojtěcha Filipa uzavřely diskuse o sociální politice, zdravotnictví, životním prostředí, zemědělství, průmyslu a obchodu či dopravě.

Filip po čtvrtečním jednání oznámil, že se jeho strana s Babišovým hnutím shoduje na 80 procent. Neshody mezi oběma formacemi přetrvávají v zahraniční a bezpečnostní politice. Podle šéfa KSČM jde hlavně o hierarchii mezinárodních organizací, do kterých je Česko zapojeno. Komunisté totiž preferují OSN, až za ni staví postupně Evropskou unii a Severoatlantickou alianci.

Už v minulosti uvedli, že jsou proti zapojení ČR do zahraničních vojenských misí s výjimkou těch, kterým dá mandát Rada bezpečnosti OSN.

KSČM po setkání s ANO: Jednáme o poloze tolerance vlády (zdroj: ČT24)

Stejně jako SPD i komunisté považují za zásadní otázku obecného referenda. Podle Filipa mají politici na referendum výrazně odlišný názor než občané. „Předpokládám, že si to občanská veřejnost nenechá pro sebe a lze očekávat petiční archy, aby zákon o obecném referendu skutečně platil,“ uvedl Filip. Dílčí rozpory pak podle něj panují i v oblasti financí.

Fiala: ANO má hlasovací koalici s SPD a KSČM

Babiš se ve čtvrtek setkal také s předsedou občanských demokratů Petrem Fialou. Již v neděli Babiš avizoval, že by ANO mohlo otevřít koaliční jednání s občanskou demokracií. To ale odmítla sama ODS a Babišova slova považuje jen za nátlak na sociální demokraty – a nevyřčený vzkaz, aby nepřeháněli své požadavky.

„Situace zůstává stále stejná. Přijal jsem pozvání Andreje Babiše, vyslechl jsem jeho názory na sestavování vlády a seznámil jsem ho s naším postojem, který zůstává pořád stejný. ODS se chápe jako politická alternativa k hnutí ANO,“ uvedl Fiala. Otázka, zda ODS nechce jít do vlády, podle něj na setkání nepadla. ODS dál odmítá i podporu Babišovy vlády.

90’ ČT24: Vyjednávání o vládě, spor o šéfa GIBS Murína (zdroj: ČT24)

„Platí, že ANO má fungující hlasovací koalici s SPD a KSČM. Jeho představitelé projevují vysokou míru souhlasu s politikou KSČM, mluví o shodě. Máme tady situaci, že ANO jedná s KSČM o vládě. To jsou všechno věci, které prakticky znemožňují, abychom nějakou vážnou debatu o podílu ODS na něčem takovém vůbec vedli,“ podotkl Fiala. Ani schůzka mu prý nevyjasnila, jaké má Babiš plány pro vyjednávání o vládě.

„Bylo to jenom vyjasnění názorů a potvrzení si toho, že ODS od parlamentních voleb nikdy nechtěla s námi vyjednávat. Tím pádem nám je jasné, že s ODS nemáme o čem vyjednávat a že se názor nezměnil,“ komentoval Babiš schůzku s šéfem ODS.

Události, komentáře: Richard Brabec (ANO), Martin Kupka (ODS), Pavel Kováčik (KSČM) (zdroj: ČT24)