Armádní pyrotechnik: Smrt čeká všude je mým příběhem

USA - Z porušení práva na ochranu osobnosti obviňuje americký armádní pyrotechnik Jeffrey Sarver tvůrce filmu Smrt čeká všude, kandidáta na letošního Oscara v devíti kategoriích. Sarver údajně posloužil scénáristovi jako předloha pro hlavní postavu a prý vymyslel i anglický název filmu odehrávajícího se v Iráku. Požaduje od tvůrců, kteří tvrdí, že všechny postavy jsou smyšlené, několikamilionové odškodné. Režisérka Kathryn Bigelowová ani scenárista Mark Boal se k obvinění zatím nevyjádřili.

Scenárista filmu Mark Boal doprovázel Sarverův tým jako reportér v roce 2004. O Sarverově týmu vznikl článek uveřejněný v časopise Playboy. „Pokud si přečtete ten článek a půjdete do kina na film, neujde vám, že postava, která se ve filmu jmenuje Will James, je ve skutečnosti seržant Sarver z článku,“ uvedl pyrotechnikův právní zástupce. „Prohlášení, že jsou všechny postavy ve filmu smyšlené, je ve skutečnosti smyšlené samo o sobě,“ dodal právník.

Sarver také tvrdí, že anglický název filmu The Hurt Locker - frázi, která by se dala přeložit jako „skříňka utrpení“ - vymyslel on. Používal ji jako metaforické pojmenování překvapivých výbuchů teroristických bomb, před jejich ničivými účinky není jak utéct.

Reportáž Petra Fischera (zdroj: ČT24)

Scénárista Mark Boal, který zná válku v Iráku z vlastní zkušenosti, i zástupci distributora žalobu odmítají. Podle nich je jejich snímek zcela fiktivním vyprávěním o životě vojáků na bojišti.

Film režisérky Kathrin Bigelowové je největším soupeřem filmu Avatar režiséra Davida Camerona. První souboj na britských filmových cenách BAFTA dopadl lépe pro Smrt čeká všude. Film získal šest cen, včetně ceny za nejlepší film a za režii. Bigelowová má šanci stát se první ženou, jež získá Oscara za režii.