Obce uspěly u soudu se žalobou v kauze těžby štěrkopísku na Hodonínsku

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí Českého báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru pro těžbu štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Věc vrátil úřadu k dalšímu řízení, řekla mluvčí soudu Klára Belkovová. Proti zamýšlené těžbě firmy České štěrkopísky bojují obce i kraj kvůli obavám ze znečištění pátého největšího zdroje pitné vody pro více než sto tisíc lidí. Podle kanceláře Frank Bold Advokáti, která zastupuje obce, soud považuje za nedostatečné znalecké posudky. Mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek řekl, že úřad o dalším postupu rozhodne po vrácení spisu a napadeného rozhodnutí. Soud rozhodnutí úřadu v dané věci zrušil i v minulosti.

U soudu uspěla společnost Vodovody a kanalizace Hodonín spolu s několika obcemi jako například Moravský Písek nebo Hodonín. „Obávaly se zejména snížení kvality nebo vydatnosti zdroje vody v důsledku těžby a namítaly, že nebyly dostatečně posouzeny potenciální negativní vlivy těžby,“ uvedla Pavla Hloušková z kanceláře Frank Bold.

Podle ní soud konstatoval, že vyhotovené znalecké posudky jsou nedostatečné. Týká se to i těch, ze kterých vycházelo vyhodnocení vlivu na životní prostředí (EIA). „V praxi to znamená, že bude potřeba vliv těžby opětovně řádně posoudit,“ řekl advokát Pavel Černý z kanceláře Frank Bold Advokáti. V minulosti na nesrovnalosti poukazovala i bývalá ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL), která z Hodonínska pochází a v boji proti těžbě uspořádala i pochod.

Podle Machka může úřad i vedlejší účastník České štěrkopísky podat kasační stížnost u Nejvyššího správního soudu. „O dalším postupu Český báňský úřad rozhodne po vrácení spisu a napadeného rozhodnutí soudem,“ řekl Machek. Podle něj však z rozsudku vyplývá, že úřad dodržel zákonem stanovený procesní postup a správně vymezil okruh účastníků. „Krajský soud zejména zpochybnil znalecká posouzení a jeden z podkladů pro vydání rozhodnutí,“ poznamenal Machek.

Soud nezrušil rozhodnutí úřadu o stanovení dobývacího prostoru pro těžbu u Moravského Písku poprvé. Vodovody a kanalizace i obce byly se žalobou úspěšné i v roce 2020. Stanovení dobývacího prostoru přitom neznamená povolení k těžbě. O té musí úřad rozhodnout v dalším řízení až poté, co bude platné rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru.

Spor o těžbu štěrkopísku se táhne několik let. Zdroj pitné vody Bzenec-komplex je na pomezí Moravského Písku na Hodonínsku v Jihomoravském kraji a Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Zásobuje vodou 140 tisíc lidí. Je to pátý největší zdroj v republice.

Společnost České štěrkopísky uvádí, že těžba zdroj vody neohrozí, a může být vodě naopak prospěšná. Připomněla těžbu v nedaleké Ostrožské Nové Vsi, kde vzniklo jezero, které je podle firmy rekreačním rájem. „Z druhé strany je z něj čerpaná pitná voda téměř kojenecké kvality,“ uvedla už dřív v prohlášení firma.