Američtí lékaři provedli první transplantaci životaschopné oční bulvy v historii

Americkým chirurgům na newyorské klinice NYU Langone Health se podařilo poprvé v historii transplantovat oční bulvu. Šestačtyřicetiletému pacientovi Aaronu Jamesovi se do „nového“ oka zrak zatím nevrátil, funkční jsou ale podle lékařů cévy i sítnice, píše agentura Reuters. Od 21hodinového zákroku nyní uběhlo šest měsíců.

„Ten prostý fakt, že jsme transplantovali oko, je ohromným krokem vpřed, něčím, o čem se po století jen hovořilo, ale nikdy se to nikomu nepodařilo,“ řekl novinářům chirurg Eduardo Rodriguez, který tým při transplantaci vedl. Doposud se lékařům podařilo transplantovat jen rohovku.

Aaron James je válečný veterán ze státu Arkansas, který utrpěl vážné zranění, když mu elektrický proud spálil levou část obličeje, nos, ústa a levé oko. Lékaři měli původně v úmyslu oko transplantovat jen z „kosmetických“ důvodů a nepředpokládali, že by na něj James mohl vůbec někdy vidět.

Transplantované oko nyní zatím nedokáže skrze oční nerv komunikovat s mužovým mozkem. Aby hojení nervů podpořili, lékaři odebrali z kostní dřeně dárce dospělé kmenové buňky, které vpravili během transplantace do Jamesova očního nervu v naději, že nahradí chybějící buňky a ochrání oční nerv, píše Reuters.

Návrat zraku by byl zázrak

„Kdyby se mu zrak v nějaké formě vrátil, bylo by to úžasné, ale původní cíl byl provést technickou operaci,“ řekl Rodriguez. Dodal, že transplantace životaschopného oka otevírá řadu nových příležitostí, například ke spolupráci s vědci z jiných odvětví lékařství, kteří mohou hledat nové způsoby, jak zrak obnovit.