Téměř všichni Američané, kteří v květnu zemřeli na covid, nebyli očkovaní, ukázala analýza

Přes 99 procent lidí, kteří ve Spojených státech zemřeli během května v souvislosti s koronavirem, nebylo plně naočkováno. Vyplývá to z analýzy oficiálních vládních dat, kterou minulý týden zveřejnila agentura AP.

Konkrétně z údajů od Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (Center for Disease Control and Prevention, CDC) vyplývá, že pouze 150 z více než 18 tisíc lidí, kteří v USA za minulý měsíc zemřeli v souvislosti s covidem, podstoupilo kompletní vakcinaci.

Obdobný trend pak analýza odhalila i u pacientů v nemocnicích. Z celkem 853 tisíc lidí, kteří byli v květnu kvůli covidu hospitalizovaní, mělo plné očkování méně než 1200.

Data tak podporují tvrzení odborníků, kteří poukazují na to, že většině těchto úmrtí se dá nyní předejít. „Téměř každé smrti způsobené nemocí covid-19, a to zejména u dospělých, je v tomto okamžiku možné zcela zabránit,“ poznamenala například šéfka CDC Rochelle Walenskyová.

I když denní bilance obětí v posledních době poklesla, experti nadále veřejnost k očkování nabádají, a to mimo jiné i kvůli šíření nakažlivější varianty delta. Na začátku minulého týdne epidemiolog Anthony Fauci uvedl, že tvoří pětinu nových případů.

Vakcinace zpomalila

Tempo očkování ale mezitím ve Spojených státech opět zpomalilo a po mírném červnovém zrychlení opět spadlo na nejnižší úroveň od letošního ledna. V posledních dnech se podává méně než milion dávek vakcín denně.

Federální vláda na začátku května přišla s cílem dostat do 4. července podíl dospělých obyvatel USA s alespoň jednou dávkou na 70 procent, necelý týden před datem Dne nezávislosti je ovšem prakticky jisté, že plán zůstane nesplněný.

CDC hlásí proočkovanost dospělých aspoň jednou dávkou na úrovni 66 procent, přičemž ukazatel každý den narůstá maximálně o desetiny procentního bodu. Administrativa Joea Bidena tak podle agentury AP nyní rozesílá do různých koutů země prominentní činitele, kteří mají za úkol skomírající imunizaci pozvednout.

Vývoj je dalším dokladem relativně silného odporu vůči vakcínám mezi Američany. Ten dokumentují výsledky pravidelného průzkumu společnosti Morning Consult, podle nichž velká většina dosud neočkovaných Američanů aktuálně vakcinaci neplánuje podstoupit. Větší podíl „neochotných“ respondentů oproti USA zjistilo dotazování prováděné v 15 zemích pouze v Rusku.