Japonské město chrání před medvědy robotická „Vlčí monstra“

Skuteční vlci vymřeli v Japonsku již více než před stoletím. Ve městě Takinawa na ostrově Hokkaidó je však nyní nahradili jejich robotičtí příbuzní. Jejich úkolem je chránit místní před medvědy.

Robot pojmenovaný Monster Wolf (Vlčí monstrum) má čtyři nohy, chlupaté tělo a divoké zářivě červené oči. Má v sobě zabudované detektory pohybu a při jejich aktivaci hýbe hlavou, bliká a vydává šest desítek různých zvuků.

Takinawa dva takové vlky na své území nainstalovala letos v září. Její obyvatele totiž ohrožovali medvědi, které nedostatek potravy občas zavedl až do blízkosti lidských domovů. Metoda se zřejmě osvědčila –⁠ od té doby se ve městě velké šelmy neobjevily.

Desítky medvědích útoků na člověka

Letos bylo v Japonsku spatřeno nejvíce medvědů za posledních pět let. Tamní úřady evidují již desítky útoků na člověka. Vyžádaly si dvě oběti.

Podle představitelů Takinawy jsou nyní medvědi nebezpeční a velmi aktivní kvůli hledání potravy. Na konci listopadu se totiž odeberou k zimnímu spánku.

  • V Japonsku byly vyhubeny dva poddruhy vlka obecného –⁠ vlk japonský, který do roku 1905 obýval ostrovy Honšú, Kjúšú a Šikoku, a vlk ostrovní, na kterého bylo možné do roku 1899 natrefit na ostrově Hokkaidó.
  • Zdroj: Wikipedie