Crew Dragon se propojil s vesmírnou stanicí. Přestoupila první soukromě dovezená posádka

Události: Přelomový let Crew Dragon k ISS (zdroj: ČT24)

První soukromá vesmírná loď schopná nést lidi Crew Dragon se spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Sobotní úspěšný start ukončil devítiletou závislost Američanů na ruské dopravní lodi Sojuz. Majitel firmy SpaceX Elon Musk to komentoval slovy „trampolína funguje“, čímž narážel na ruskou poznámku z roku 2014 o amerických dopravních možnostech a sankcích.

Crew Dragon se s ISS spojil zhruba o deset minut dřív, než bylo plánováno. Pak se spojení obou objektů zpevnilo, průchod se naplnil vzduchem a otevřel se poklop ze strany ISS. Poté se otevřel i ze strany Crew Dragon a astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley mohli přestoupit.

„Musím pochválit lidi ze SpaceX za to, jak dobře se letělo. Je to přesně stejné jako simulátor. Nemohli jsme být spokojenější s výkonem lodi,“ řekl Hurley po přestupu na ISS. „Bylo nám ctí být malou součástí toho všeho,“ dodal.

„Dragon se cukal celou dobu až k orbitě,“ popsal cestu Behnken s tím, že měli skutečně pocit, že jedou na drakovi. „O něco méně přetížení, o něco živější,“ srovnal ji se svou zkušeností s raketoplánem.

Ředitel České kosmické kancleáře Jan Kolář popsal, co se od prvního dotyku do otevření poklopů dělo: „Kontroluje se technický stav obou těles, aby vytvořily jeden celek. Propojují se elektrické kontakty, hydraulika, vzduchové kanály. Je důležité zabezpečit, že průlez bude bezpečný.“ Dodal, že kosmonauti si svlékli skafandry až poté, co bylo jasné, že je vše v pořádku.

Crew Dragon vezl dvojici astronautů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Na oběžnou dráhu je vynesla raketa Falcon 9 také vyrobená společností SpaceX. Let byl podle agentury AP teprve pátý, při kterém NASA vyslala do vesmíru posádku na palubě úplně nového typu kosmického plavidla.

Před spojením s ISS se loď několikrát přibližovala a oddalovala, při čemž testovala ovladatelnost i další parametry. Let je totiž stále ještě testem nové lodě.

Zatím se neví, kolik času Behnken a Hurley na ISS stráví. Zda to bude jeden, nebo čtyři měsíce, závisí na tom, jak dobře si jejich Crew Dragon povede.

Úspěšný start

Dvě a půl minuty po startu se od nosiče Falcon 9 odpoutal první stupeň, který poté úspěšně přistál na prámu Of Course I Still Love You v Atlantickém oceánu. První stupně SpaceX využívá k opětovným startům.

Po odpojení prvního stupně převzal práci druhý raketový stupeň, od kterého se po zhruba šesti minutách loď odpoutala. Od tohoto okamžiku se o další let k ISS stará již výhradně loď Crew Dragon.

Start Crew Dragonu byl původně plánován na středu, ale let zhatilo 17 minut před zážehem motorů nepříznivé počasí.

Start Crew Dragon s komentářem odborníků (zdroj: ČT24)

Trampolína funguje

Majitel SpaceX Musk po startu prohlásil: „Trampolína funguje.“ Tímto žertovným výrokem narážel na někdejší vyjádření nynějšího šéfa ruské vesmírné agentury Dmitrije Rogozina. Ten v roce 2014 jako místopředseda ruské vlády komentoval americké sankce namířené proti ruskému kosmickému průmyslu. Navrhl Spojeným státům, aby své astronauty dopravovaly na ISS trampolínou.

Po výroku se Musk s ředitelem NASA Jimem Bridenstinem na sebe podívali a rozesmáli se. „To je interní vtip,“ poznamenal šéf SpaceX.

Ruská kosmická agentura Roskosmos nyní kolegům pogratulovala. „To, co se stalo, se mělo stát již před dávnou dobou. Nyní to nejsou jen Rusové, kdo létá k ISS, ale také Američané. To je báječné!“ napsal na Twitteru mluvčí Vladimir Ustimenko.

Další lodě

Crew Dragon není jediná loď, díky které se Američané v programu pilotovaných letů zbaví závislosti na Rusku. Společnost Boeing v letošním roce připravuje první testovací let své lodi CTS-100 Starliner s posádkou. Vedle toho americká společnost Lockheed Martin a evropský Airbus vyvíjejí pro NASA další kosmickou loď Orion.

Společnost SpaceX již nyní připravuje novou loď nazvanou Starship, se kterou chce kolonizovat Mars. Kosmické plavidlo by mělo být schopné přepravit až stovku cestujících.