Olomoučtí vědci vyvinuli přípravek, který zvyšuje výnosy zeleniny. Pomaleji stárnou a odolávají suchu

O pět až deset procent zvyšuje výnosy hydroponicky pěstované plodové zeleniny speciální přípravek, který vyvinuli vědci z Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) v Olomouci. Preparát je odvozený od rostlinných hormonů cytokininů a byl pojmenován VegetUP.

„Přípravek navyšuje produkci plodové zeleniny a současně oddaluje stárnutí rostlin, takže ty mohou plodit rovnoměrněji po celou dobu své vegetace. Pomáhá rovněž rostlinám lépe zvládat teplotní výkyvy,“ popsal účinek prostředku jeden z autorů projektu Radoslav Koprna.

Nový preparát už získal registraci Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, což podle Koprny potvrzuje nejen jeho účinnost, ale i nezávadnost pro životní prostředí či samotnou produkci. Pod názvem VegetUp byl zařazen do databáze hnojiv a pomocných přípravků pro hydroponické pěstování, tedy pěstování bez půdy, které je v posledních letech v rozmachu.

Stačí pár kapek

Roztoku je potřeba jen velmi malé množství, takže pracovníci CRH jsou schopni ho připravovat pro zájemce z řad pěstitelů sami. „Doporučené ředění je v jednotkách mililitrů na desetitisíce litrů zálivky. Zájemci se na nás mohou obracet, ale už jsme také sami začali oslovovat velké pěstitele. O žádné podobné látce na trhu nevím,“ uvedl Koprna.

CRH sdružuje vědecké týmy Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a olomouckých pracovišť Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR a Výzkumného ústavu rostlinné výroby. CRH, v němž pracují desítky vědců z několika zemí, bylo v Olomouci otevřeno v roce 2013.