Nejlepší astronomická fotka dne je opět českého původu. Pořídil ji Petr Horálek

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve čtvrtek 27. února jako astronomickou fotografii dne opět zveřejnil snímek českého původu. Mozaika, kterou tvoří fotografie českého astronoma Petra Horálka a španělského fotografa Juana Carlose Casadoa, zachycuje nebe z obou zemských polokoulí z míst z přesně opačných zeměpisných šířek.

„V jednom okamžiku na jednom místě můžeme uvidět jen polovinu výhledu do vesmíru,“ uvedl Horálek, jehož fotografie jako astronomický snímek dne publikoval NASA již více než dvacetkrát.

Poznamenal, že tato mozaika, kterou s Casadoem vytvořili, ukazuje, jak by to vypadalo, kdyby se člověk vznášel ve vesmíru na místě zemské dráhy tam, kde Země bývá okolo březnové rovnodennosti. „Mozaika zachycující nebe severní a jižní polokoule v tomto období odhaluje celou Mléčnou dráhu od severu k jihu,“ dodal.

Události: Petr Horálek fotil hvězdy nad observatoří Paranal (zdroj: ČT24)

Už na počátku tohoto měsíce zveřejnil NASA jako astronomickou fotografii dne Měsíc zobrazený ze sedmi míst na světě v době, kdy na jeho povrch 21. ledna loňského roku dopadl asteroid. Na vzniku snímku se podílel Horálek s Liborem Hašplem.