Čína oficiálně spustila největší dalekohled světa. Půlkilometrová anténa hledá mimozemský život

Čína v neděli otevřela slavnostně provoz největšího radioteleskopu na světě. Měl by pomoci lépe poznat hlubiny vesmíru a také pátrat po životě, uvedla agentura Nová Čína.

Základ teleskopu tvoří talířová anténa o průměru 500 metrů, kterou Číňané vybudovali v provincii Kuej-čou na jihozápadě země. Zaplatili za něj v přepočtu 4,3 miliardy korun a výzkum na něm budou provádět vědci z celého světa.

Agentura Nová Čína informovala, že teleskop FAST (zkratka anglického Five hundred meter Aperture Spherical Telescope) je dvakrát citlivější než teleskop Arecibo v Portoriku, který má průměr 305 metrů a z něhož bylo v roce 1974 odesláno první rádiové poselství lidstva do vesmíru.

Postavit celý aparát Číně trvalo pět let, dodatečné práce zabraly další tři roky. Zařízení tak sice částečně uvedla do provozu už v roce 2016, oficiální spuštění ale muselo počkat až na letošní leden.

Nyní má stroj pátrat po gravitačních vlnách, zjišťovat rádiové emise z hvězd a galaxií, ale také registrovat signály, jež by mohly pocházet od mimozemského inteligentního života. Očekává se, že zařízení objeví tisíce nových galaxií.

„Základním cílem teleskopu FAST je odhalovat zákonitosti vývoje vesmíru,“ uvedl v čínské veřejnoprávní televizi CCTV vědec Čchien Lej z Národní astronomické observatoře Čínské akademie věd.

Reflektor parabolické antény teleskopu se skládá ze 4450 panelů trojúhelníkového tvaru, kvůli němuž se jim přezdívá „boží oko“. Během nedávného testu prý teleskop zaznamenal rádiové signály z objektu vzdáleného 1351 světelných let od Země, tvrdí CCTV.