Hrozbu geomagnetických bouří i dopady kosmického počasí bude zkoumat sonda ICON. Už je na orbitě

Raketa Pegasus XL společnosti Northrop Grumman v noci úspěšně vynesla na oběžnou dráhu Země satelit amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) pro výzkum ionosféry, což je část atmosféry, která překračuje hranici do kosmického prostoru. Satelit bude zkoumat kosmické počasí, jehož dopady na počasí a klima Země dosud nejsou známé.

Raketa se satelitem ICON byla vypuštěna z podvěsu letounu Lockheed L-1011 Stargazer ve čtvrtek večer místního času (nad ránem SELČ). NASA později na Twitteru oznámil, že satelit se od nosné rakety úspěšně oddělil.

Náplní práce ICONu bude výzkum ionosféry. Vědci si od získaných dat slibují lepší pochopení souvislostí mezi pozemským a kosmickým počasím. Ionosféra je místem, kde vznikají například polární záře či geomagnetické bouře. Předpovědět jejich vznik je mimořádně obtížné, poznamenal portál Space.com.

Vesmírné počasí má dramatické dopady na Zemi

ICON je vybavený čtyřmi přístroji – jeden měří rychlost větru a teplotu, druhý pohyb iontů a dvě ultrafiialové kamery sledují světlo z excitovaných iontů v horních vrstvách atmosféry. 

V minulosti se vědci domnívali, že za většinou změn v ionosféře stojí sluneční aktivita. Nejnovější výzkumy ale ukazují, že stav ionosféry se mění i tehdy, kdy na Slunci nejsou zaznamenány žádné výrazné bouře. Důležitý je i fakt, že ionosférou prolétávají rádiové signály satelitů sítě GPS . A mohou být tímto prostředím narušovány.