V Česku se bude zkoumat DNA tygrů z celého světa. Má to odhalit jejich pašování

Zkoumání tygří DNA v ČR (zdroj: ČT24)

V České republice se budou analyzovat vzorky DNA tygrů. Prosadila to česká delegace na konferenci Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) v Ženevě.

Strany úmluvy CITES budou posílat do Česka vzorky ze živých tygrů, včetně zabavených exemplářů či produktů s podezřením na obsah tygří DNA. Vzorky budou využity pro genetický projekt TigrisID, jehož cílem je vyvinout nové forenzní přístupy umožňující účinnější boj proti nelegálnímu obchodu s tygry a produkty z nich.

Jde například o metodu zjišťování DNA ve zpracovaných produktech, jako jsou tygří vývary a bujony zachycené v ČR při loňském zásahu celní správy a České inspekce životního prostředí (ČIŽP), možnost přiřazení DNA k jednotlivým exemplářům či vývoj databáze o dědičné informaci jednotlivých tygrů.

„Ta laboratoř se stane referenční laboratoří, kam se budou sbíhat vzorky,“ říká forenzní genetik Daniel Vaněk, který byl hostem pořadu Události, komentáře. „V České republice probíhá něco, co se dělalo v devadesátých letech, když se dělaly identifikační systémy, které se používají v kriminalistice,“ vysvětluje expert.

DNA amurského tygra byla popsána roku 2013, nepálského tygra teprve vloni. Díky tomu teď vědci mohou vytvořit identifikační systémy a propojit třeba mast vyrobenou z tygra prodávanou v Číně s konkrétním tygrem, z něhož tento produkt pochází.

Daniel Vaněk věří, že tento posun může výrazně snížit množství pytláctví: „Třeba tygří dráp zadržený na letišti kdekoliv po světě můžeme propojit s tím konkrétním tygrem,“ uvedl. „Čím více vzorků tygrů zajistíme, tím větší bude šance, že se zredukuje tento nelegální obchod,“ dodal.

Mezinárodní spolupráce

„Tento výzkumný projekt běží již několik let, je realizován laboratoří Forenzní DNA servis ve spolupráci s ČIŽP a financován v rámci bezpečnostního výzkumu ministerstva vnitra. Do projektu jsou zapojeny české zoologické zahrady, které poskytly vzorky svých chovaných zvířat, evropské zoologické zahrady, spolupracuje rovněž Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA),“ uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) uvítala rozšiřování databáze o genetické informace tygrů, podle ní to pomůže monitorovat nelegální obchod s touto ohroženou kočkovitou šelmou.

„Jako vědecký orgán CITES pozorně sledujeme obchod s ohroženými druhy včetně tygra, vyhodnocujeme jej a vydáváme obecná doporučení k jeho rozumné regulaci pro MŽP,“ poznamenal vedoucí oddělení mezinárodní spolupráce Jan Plesník.