Vědci poprvé připevnili k mláděti keporkaka kameru. Odhalila detaily o kojení u těchto něžných obrů

Mořští biologové poprvé v dějinách natočili, jak vypadá kojení u keporkaků z pohledu mláděte. Umožnila to speciální kamera upevněná k tělu zvířete. Kojení je přitom pro mláďata poměrně rizikové, protože nemohou zároveň dýchat a pít.

Za výzkumem stojí madagaskarská nezisková vědecká organizace Cétemada, která se snaží získávat informace o kytovcích a také upozorňovat na riziko jejich ohrožení. Pro tuto studii se spojila s francouzskou univerzitou Université Paris Sud.

Nedaleko ostrova Sainte Marie, který se nachází na východním pobřeží Madagaskaru, společně studovali chování keporkaků, kteří se zde rozmnožují. A v rámci výzkumu na jedno z mláďat umístili speciální podvodní kameru. Získali tak unikátní záběry, které ukazují, jak se mládě pod hladinou kojí od své matky.

Kojení jako riziko

Zařízení bylo vybavené řadou senzorů, které zaznamenávaly nejen údaje o samotných zvířatech, ale také o jejich okolí, takže biologové nyní mohou detailně studovat jen málo zdokumentovaný fenomén kojení kytovců.

Pro mláďata jde o velmi riskantní a namáhavou záležitost: nejsou schopná současně dýchat a pít, takže sání mateřského mléka musí být velmi krátké a současně intenzivní. Naštěstí je evoluce na tuto situaci dobře připravila: mateřské mléko keporkaků obsahuje až 60 procent tuku, takže i jeho malé množství stačí na pokrytí energetických potřeb mláďat.