Berešít je mrtev, ať žije Berešít 2. Izrael se vrací na Měsíc

Izraelská organizace SpaceIL, jejíž robotická sonda Berešít tento týden nezvládla lunární přistání, podle agentury Reuters v sobotu oznámila, že se na Měsíc vydá znovu. K druhé měsíční misi jí pomohou finanční příspěvky od soukromých dárců.

Sondu Berešít vynesla 22. února na oběžnou dráhu kolem Země raketa Falcon 9 americké společnosti SpaceX. Následně se aparát vlastními silami vydal k Měsíci, na jehož orbitu se dostal počátkem dubna. Dopravit sondu na oběžnou dráhu kolem Měsíce se předtím podařilo šesti zemím, Izrael se tak stal sedmou.

Následné měkké přistání na Měsíci ale již sonda nezvládla. Berešít byl prvním izraelským a zároveň prvním soukromě financovaným aparátem, který se o měkké dosednutí na Měsíci pokusil. Dosud dokázaly sondy na povrch Měsíce úspěšně dopravit jen Rusko, USA a Čína.

Druhý pokus

„Měl jsem přes víkend čas přemýšlet o tom, co se stalo, a vzhledem ke všemu povzbuzování a podpoře lidí z celého světa jsem se rozhodl dnes večer oznámit nový projekt – Berešít 2,“ uvedl v sobotu předseda organizace SpaceIL, izraelský miliardář Moris Kahn.

První mise vyšla na 100 milionů dolarů, z nichž většina byla shromážděna díky soukromým dárcům jako Kahn. Miliardář prohlásil, že izraelská vláda se na projektu podílela asi třemi miliony dolarů.

Podle Kahnova sobotního tvrzení soukromí dárci již slibují peníze na nový projekt. „Nebudeme spoléhat na vládní podporu,“ uvedl. „Dokončíme to, co jsme započali, a vztyčíme naši vlajku na Měsíci,“ dodal.

Izraelská státní společnost Israel Aerospace Industries (IAI) v prohlášení napsala, že se bude ráda podílet na dalších vesmírných misích společně s organizací SpaceIL pod Kahnovým vedením.