U Mezinárodní vesmírné stanice zakotvil Drak Elona Muska. Vezl umělou inteligenci

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) přistála v pondělí odpoledne po třídenním letu nákladní loď Dragon (Drak) americké společnosti SpaceX. Šestičlenné posádce dopravila zásoby, vědecké přístroje, materiál pro experimenty a další náklad.

Raketa Falcon 9, patřící rovněž soukromé společnosti SpaceX (vlastněné Elonem Muskem), vynesla Dragon úspěšně na oběžnou dráhu kolem Země v pátek z Mysu Canaveral. Jak raketa (její první stupeň), tak nákladní loď už byly předtím k zásobování orbitálního komplexu využity. Opětná využitelnost těchto kosmických aparátů snižuje náklady potřebné na vesmírné lety.

Loď Dragon zachytili podle plánu šest minut před 13. hodinou našeho času astronauti Ricky Arnold a Drew Feustel pomocí robotického ramena Canadarm 2. O tři hodiny později pak byl manévr opatrně dokončen připojením vesmírného kamionu k americkému modulu Harmony pomocí 16 upevňovacích šroubů.

Náklad: umělá inteligence

Dragon na ISS dopravil 2700 kilogramů nákladu. K nejzajímavějším položkám patří Cimon - robot s umělou inteligencí, který má být k ruce při experimentech německému astronautovi Alexanderu Gerstovi.

Posádka stanice, kterou kromě Feustela, Arnolda a Gersta ještě tvoří Američanka Serena Auňónová Chancellorová a ruští kosmonauti Oleg Artěmjev a Sergej Prokopjev, se také těší na zásilku kávy s vysokým obsahem kofeinu. Vědecké pokusy ve stavu beztíže čekají geneticky identické myši.

Kde u ISS kotví Dragon
Zdroj: NASA

Vykládat Dragon začne posádka orbitálního komplexu v úterý.