Do vesmíru vyletěl Skywalker. Dopravila ho tam recyklovaná raketa majitele Amazonu

Nejbohatší člověk na světě poslal do vesmíru další raketu. Velká část je recyklovaná - test měl přispět k snížení nákladů na cesty do kosmu.

Zakladatel a majitel společnosti Amazon Jeff Bezos úspěšně poslal do kosmu další raketu. Jeho společnost Blue Origin dokázala odpálit raketu New Shepard do výšky 107 kilometrů nad zemským povrchem.

Osmnáctimetrové raketě trvala cesta přibližně 10 minut, na Zemi se bezpečně vrátila pomocí trojice padáků. Nejdůležitější ale je, že jak první stupeň rakety, tak i kapsle pro náklad nebo posádku byly recyklované - do kosmu se dostaly už v minulosti. A možná poletí do vesmíru znovu.  Tentokrát byla v kapsli figurína, které se v Blue Origin říká Skywalker.

Skywalker na palubě rakety New Shepard
Zdroj: Twitter Blue Origin

Vesmírný turismus je tady

Ještě letos by ale v této raketě měla poprvé letět do podobné výšky i lidská posádka, zatím v testovacím režimu. Pokud vše dopadne dobře, již od příštího roku se má New Shepard začít využívat i ke komerčním letům do výšky kolem 100 kilometrů.

Padáky jako návratový systém možná vypadají méně futuristicky a elegantně než automatizované přistání raket Falcon konkurenční společnosti SpaceX, která patří Elonu Muskovi, ale vypadá to, že jsou stejně spolehlivé.

Miliardář Jeff Bezos s manželkou
Zdroj: ČTK

Bezos i Musk se shodují v tom, že právě znovupoužitelnost raket pokládají za základní způsob, jak dramatickým způsobem snížit náklady na cesty do vesmíru.

Kdo je Jeff Bezos?

Šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos je podle nejnovějšího žebříčku časopisu Forbes z letošního března s majetkem ve výši 112 miliard dolarů (2,3 bilionu Kč) nejbohatším člověkem na světě. Jeho majetek se od loňského roku zvýšil o více než 39 miliard, což je rekordní růst.

Bezos sesadil na druhou pozici zakladatele amerického softwarového gigantu Microsoft Billa Gatese. Podle serveru televize CNBC se Bezos stal nejbohatším člověkem na světě již v červenci 2017. Loni v listopadu Bezosův majetek poprvé překročil magickou hranici 100 miliard dolarů.

Jeff Bezos se objevil ve filmu Star Trek: Do neznáma v roli mimozemského důstojníka (vpravo)
Zdroj: Paramount Pictures

Kromě Amazonu založil Bezos v roce 2000 společnost Blue Origin, která vyvíjí technologii pro komerční lety do vesmíru. Firma chce od roku 2019 nabízet jedenáctiminutové lety. Raketa New Shepard a kosmická kabina pro šest osob s velkými okny vynesou pasažéry do výšky přes 62 kilometrů. Tam si cestující budou moci vyzkoušet několikaminutový stav beztíže a pozorovat zeměkouli na pozadí černého vesmíru. V prosinci 2017 firma vypustila v raketě do vesmíru testovací figurínu.