Světoví experti řeší v Praze kvalitu potravin. Problém trápí Evropu i Asii

Kvalita potravin, jejich falšování a bezpečnost i ochrana spotřebitelů. Cesty k řešení závažných aktuálních problémů hledá tento týden v Praze mezinárodní vědecká špička v oboru analýzy potravin.

Přes 800 vědců, akademiků, zástupců průmyslu i kontrolních orgánů z 60 zemí světa se sešlo na osmém ročníku symposia RAFA 2017, které pořádá Vysoká škola chemicko-technologická společně s Univerzitou Wageningen.

„Představíme nejnovější trendy ve výzkumu v oblasti analytických a bioanalytických technik. Prezentováno bude jejich využití v rámci strategií vyvíjených pro účely sledování kvality, bezpečnosti a autenticity potravin a přírodních produktů,“ popisuje smysl setkání profesorka Jana Hajšlová z VŠCHT Praha, zakladatelka symposia.

9 minut
Bezpečnost potravin
Zdroj: ČT24

Prestižní setkání RAFA (Recent Advances in Food Analytics – Nejnovější postupy v analýze potravin) se tradičně koná v Praze jednou za dva roky a kromě špičkových vědců se jej účastní řada představitelů světových oborových organizací, jako například Frans Verstraete, zástupce Evropské komise pro zdraví a potravinovou bezpečnost nebo Robert van Gorcom z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

Evropa a Čína budou na kvalitě potravin spolupracovat

V letošním ročníku symposia bude věnována velká pozornost novému partnerskému projektu Evropské unie a Číny, jehož cílem je zlepšit bezpečnost a kvalitu potravin a vyřešit problém podvodů s potravinami.

„Počet případů podvodů s potravinami neustále roste a podvody jsou zaznamenávány také na globální úrovni. Kvalifikované odhady hovoří o zisku podvodníků v hodnotě až 52 miliard amerických dolarů každý rok. Potravinové podvody mohou mít velmi negativní vliv na lidské zdraví. Jsou globálním problémem, který vyžaduje globální odpověď,“ vysvětluje profesorka Hajšlová, která v projektu zastupuje ČR.

V rámci doprovodné exhibice a seminářů, kde je plánována prezentace více než 40 významných světových firem, mají účastníci možnost seznámit se s nejnovějšími trendy v moderní instrumentaci a dalším vybavení používaném v analýze potravin.
RAFA 2017 nabízí též řadu možností prezentace a ocenění výzkumu mladým vědcům. Symposium poběží do 10. listopadu v kongresovém centru hotelu Clarion.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám

Negativní dopady na zdraví, které způsobují takzvané věčné chemikálie v pitné vodě, stojí Spojené státy v současné době už nejméně osm miliard dolarů (160 miliard korun) ročně v sociálních nákladech. Popsali to vědci z Arizonské univerzity.
12. 12. 2025

Osamělost zvyšuje riziko srdečních onemocnění

Nedostatek sociálních vazeb a osamělost mají vliv na riziko srdečního onemocnění. Lidé s omezenými sociálními kontakty čelí podle dlouhodobých studií o zhruba třicet procent vyššímu riziku úmrtí na srdeční a cévní onemocnění, upozornili zástupci České kardiologické společnosti.
12. 12. 2025

Mezi bobrem a surikatou. Člověk patří mezi nejmonogamnější savce, ukázal výzkum

Studie vědců z Cambridge se pokusila sestavit žebříček nejvíce monogamních druhů savců. Podle starších odhadů patří člověk na hranu mezi monogamními a polygamními druhy, nový detailnější výzkum ho nicméně řadí pod vrchol pomyslné „hitparády“ monogamie.
12. 12. 2025

Alkohol poškozuje DNA a působí rakovinu, buňky se mu brání, ukazuje český výzkum

Alkohol poškozuje lidskou DNA a způsobuje rakovinu, zjistila studie vědců z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB). Buňky se dle výzkumu poškození brání a DNA opravují, u některých lidí ale méně účinně. Článek o studii zveřejnil časopis Communications Biology ze skupiny Nature, uvedl ÚOCHB. V míře, která poškozuje zdraví, pije podle výzkumů alkohol 1,5 milionu Čechů.
11. 12. 2025
Načítání...