Primátorem Mostu se stal dosavadní náměstek Hrvol. Jeho předchůdce Paparega rezignoval

Primátor Mostu Jan Paparega (ProMOST) ve čtvrtek na schůzi zastupitelů rezignoval na funkci. Jako důvod uvedl vytíženost v souvislosti s prací v Senátu, senátorem se stal po letošních volbách. Na jeho místo zvolili zastupitelé dosavadního náměstka Marka Hrvola (ProMOST). Novým náměstkem primátora se stal Václav Zahradníček. (ProMOST). Hnutí ProMOST vládne od podzimních voleb v koalici s ANO.

Paparega stál v čele Mostu už v minulém volebním období. Kandidátku místního hnutí vedl i letos. Uspěl také v senátních volbách, kde porazil dosavadní senátorku Alenu Dernerovou, která kandidovala za hnutí Spojení demokraté - Sdružení nezávislých.

Paparega dopředu avizoval, že pokud budou obě funkce časově neslučitelné, vzdá se primátorské funkce. Paparega je také krajským zastupitelem.

Exprimátor rezignoval na pozici ve vedení města k 31. prosinci 2022. Ke stejnému dni rezignoval na funkci radního (ProMOST). Jeho místo obsadí dosavadní primátor. Bude tak podle vyjádření Hrvola zachována kontinuita v chodu města.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hrvol je dlouholetým politickým souputníkem dosavadního primátora Paparegy. Tehdy šestadvacetiletý Hrvol byl do mosteckého zastupitelstva poprvé zvolen v roce 2014 na kandidátce hnutí Severočeši Most, za které kandidoval právě i Paparega. Po volbách se stal jeho náměstkem. V následujících volbách oba kandidovali za nové sdružení ProMOST, které ovládlo mostecké zastupitelstvo jak v roce 2018, tak letos.

Před čtvrtečním zvolením primátorem působil Marek Hrvol jako náměstek primátora pro rozvoj, ekonomiku, majetek a městské služby. Kromě jiného měl na starosti bourání zdevastovaných panelových domů na sídlišti Chanov nebo řadu let odkládanou rekonstrukci kulturního domu Repre. Od roku 2020 je také členem zastupitelstva Ústeckého kraje.

ProMOST a ANO má v zastupitelstvu o 45 členech pohodlnou většinu 31 hlasů. V opozici je SPD s podporou Trikolory se šesti mandáty, Sdružení Mostečané Mostu s pěti zastupiteli a ODS a nezávislí se třemi. Personální změny schválilo všech 42 přítomných zastupitelů.