TÉMA

Transparentnost

EK chce posílit nezávislost médií a zabránit sledování novinářů. Vlastnictví má být transparentní

Evropská komise chce zlepšit podmínky pro nezávislou práci novinářů a pro pluralitu médií v zemích Evropské unie. Místopředsedkyně unijní exekutivy Věra Jourová (ANO) představila návrh nových pravidel, která mají mimo jiné omezit vliv státních orgánů na veřejnoprávní média, zajistit transparentnost vlastnictví médií či zamezit sledování komunikace novinářů. Jejich cílem je i to, aby nezávislost zpravodajství na svých stránkách více respektovaly i velké internetové firmy. Zástupci vydavatelů i digitálních platforem se po oznámení konceptu ozvali s kritickými připomínkami.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 14:58|

Korespondenční volba ze zahraničí míří do sněmovny. Má šanci projít

Češi žijící v zahraničí zřejmě budou moci volit korespondenčně. Návrh, aby mohli takto hlasovat ve sněmovních a prezidentských volbách, bude jedním z prvních bodů, které by měla projednat nově ustavená sněmovna. Senátem už prošel. Podporu novele avizovali zástupci většiny stran. Se zavedením korespondenční volby ze zahraničí počítá i nově vznikající vláda.
15. 11. 2021|

Česko bylo loni nejhorší ze sledovaných zemí v plnění protikorupčních doporučení, uvádí Rada Evropy

Česko bylo loni nejhorší ze 42 hodnocených zemí v plnění doporučení od protikorupční skupiny Rady Evropy (GRECO). Vyplývá to ze zveřejněné výroční zprávy orgánu sdružujícího 50 států, který hodnotil pokroky svých členů v prevenci korupce zákonodárců, soudců a státních zástupců. Zpráva vychází z loňských údajů a pozice Česka se od té doby mírně zlepšila, když letos splnila jedno ze 14 doporučení.
3. 6. 2020|