TÉMA

Roman Joch

Mistr kyvadlové diplomacie Henry Kissinger slaví sté narozeniny. Svět naučil reálpolitice

Ostřílený politik a diplomat Henry Kissinger, jeden z nejvlivnějších zastánců reálpolitiky na světě, v sobotu 27. května slaví sté narozeniny. Slavný republikán s německými kořeny dokázal uvolnit napětí mezi Sovětským svazem a USA v době studené války a jeho kyvadlová diplomacie sblížila Peking s Washingtonem. Poradce pěti amerických prezidentů a nositel Nobelovy ceny za mír má ale i své kritiky, kteří upozorňují na to, že se v zájmu dosažení svých cílů nebál paktovat s diktátory. Rozruch vzbudily také Kissingerovy poznámky týkající se ruské agrese na Ukrajině.
27. 5. 2023Aktualizováno27. 5. 2023, 16:28|

Biden po masakru v Texasu vyzval k omezení prodeje zbraní. Změnu blokuje část republikánů

Úterní střelba v Robbově základní škole v městě Uvalde ve státě Texas, při níž zahynulo jednadvacet lidí, znovu otevřela debatu o kontrole prodeje zbraní v USA. Emotivně se vyjádřil i americký prezident Joe Biden, který vyzval občany, aby se vzepřeli zbrojařské lobby. Zákony, které by umožnily omezit prodej útočných pušek, v americkém Kongresu dlouhodobě blokuje část zákonodárců z řad republikánů. Média proto předpokládají, že zemi žádné změny nečekají.
26. 5. 2022|

Změna německého postoje k Rusku je nevyhnutelná, míní Boháček. Česko na tom podle Jocha vydělá

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) spolu s šéfy diplomacie Slovenska a Rakouska odjel na Ukrajinu vyjádřit zemi solidaritu v situaci, kdy kolem jejích hranic Rusko hromadí vojenské jednotky. Zatímco Česko dodalo Kyjevu dělostřeleckou munici, Německo je v otázce dodávky zbraní zdrženlivější. Vládnoucí sociální demokraté jsou příznivci dobrých vztahů s Ruskem, z dlouhodobého hlediska však musí dojít ke změně, domnívá se analytik Asociace pro mezinárodní otázky Petr Boháček. Změna německého postoje by mohla být výhodná i pro Česko, doplnil publicista Občanského institutu Roman Joch. Oba byli hosty pořadu Události, komentáře.
9. 2. 2022|

Ženeva přinesla očekávaný výsledek. Biden i Putin mají, pro co přijeli, hodnotí experti

Většina pozorovatelů se shoduje na tom, že výsledky summitu mezi americkým prezidentem Joem Bidenem a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem byly očekávatelné. Přesto je dobře, že se oba státníci v Ženevě sešli. Mírným vítězem setkání se podle části hostů ČT24 zdá být Putin, skutečné důsledky ale ukáže až čas, shodují se politici, diplomaté a komentátoři. Za klíčovou považují oblast kyberbezpečnosti či jednání o jaderných zbraních.
16. 6. 2021|

O síle Bidenova prezidentství rozhodne sedm milionů voličů v Georgii. Hraje se o většinu v Senátu

Joe Biden je zvoleným prezidentem a demokraté se připravují na čtyři roky vládnutí. Stále jasno ale není v jedné podstatné věci – složení amerického Senátu. Ten má silnou roli v legislativním procesu a prezidenta může značně omezit. O posledních dvou křeslech a tím, kdo v horní komoře Kongresu získá většinu, rozhodne druhé kolo voleb v Georgii na začátku ledna. Že jsou tyto volby klíčové, ukazují i částky, které do Georgie míří – dárci už kandidátům věnovali stovky milionů dolarů.
7. 12. 2020|
90‘ ČT24

Demokratické primárky ukázaly slabost kandidátů a posun strany do středu, říká Tomáš Klvaňa

Výsledek demokratických primárek v Iowě a poté v New Hampshiru ukázal velmi slabou pozici dvou současných favoritů Bernieho Sanderse a Peta Buttigiega. Jako hlavní sdělení dosavadního vývoje to vnímá Tomáš Klvaňa z New York University Prague. Roman Joch z Občanského Institutu považuje za překvapení dosavadních demokratických primárek posun Sanderse i v celoamerických průzkumech a Buttigiegův vzestup těsně za něj.
14. 2. 2020|

O demokratickém kandidátovi by mohl rozhodnout až nominační sjezd, říká Joch k začátku primárek v USA

Ve Spojených státech startují za pár týdnů demokratické primárky, z nichž vzejde soupeř Donalda Trumpa pro listopadové prezidentské volby. První budou začátkem února v Iowě a v New Hampshire. V minulých letech už tato dvě kola napověděla hodně o tom, kdo nominaci získá, připomněl komentátor Daniel Anýž. Letos tomu tak ale být nemusí, protože situace je komplikovanější, míní analytik Roman Joch.
8. 1. 2020|