Demokratické primárky ukázaly slabost kandidátů a posun strany do středu, říká Tomáš Klvaňa

Devadesátka ČT24 s Tomášem Klvaňou a Romanem Jochem o demokratických primárkách (zdroj: ČT24)

Výsledek demokratických primárek v Iowě a poté v New Hampshiru ukázal velmi slabou pozici dvou současných favoritů Bernieho Sanderse a Peta Buttigiega. Jako hlavní sdělení dosavadního vývoje to vnímá Tomáš Klvaňa z New York University Prague. Roman Joch z Občanského Institutu považuje za překvapení dosavadních demokratických primárek posun Sanderse i v celoamerických průzkumech a Buttigiegův vzestup těsně za něj.

„Bernie Sanders, připomeňme, získal nejméně procent ze všech vítězů těch historických voleb od roku 1972 a nepřibírá více voličů, než ho zatím doposud volilo. To tedy nevypadá na nějakou velkou koalici pro Bernieho Sanderse, to jsou prostě jeho voliči, kteří ho budou volit za každých okolností, ale nedaří se mu získávat na svoji stranu nové voliče,“ poznamenal Klvaňa v Devadesátce ČT24.

V případě někdejšího starosty South Bendu v Indianě Peta Buttigiega považuje za důležitý jeho věk. Ačkoli jde podle Klvaňy o velmi nadějného politika, je mu teprve 38 let a byl by to po asi 120 letech první americký prezidentský kandidát, který by byl takhle mladý. I u něj vnímá oslabenou pozici.

„Jde do Nevady a Jižní Karolíny ve velmi slabé pozici, protože se zatím neukazuje jako silný kandidát mezi menšinami, tedy mezi Hispánci, kteří budou rozhodovat hlavně v Nevadě, a mezi černochy, kteří budou rozhodovat hlavně v Jižní Karolíně,“ odhadl Klvaňa další vývoj demokratických primárek.

Podotkl, že pokud oba kandidáti zůstanou v obdobně slabých pozicích, jako jsou nyní, a nezačnou posilovat, mohl by z toho těžit miliardář a bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg, který se chystá do boje o nominaci demokratů vstoupit na takzvané Super Tuesday. To představuje vůbec největší primární klání, kdy je k mání zhruba 40 procent delegátských hlasů z celých primárek.

Pro Jocha je překvapením po primárkách v Iowě a New Hampshiru, že Sanders postupně převzal vedení v celoamerických průzkumech. „Tam už předběhl Joea Bidena, který, zdá se, v preferencích stále klesá,“ komentoval současnou situaci Joch v Devadesátce ČT24. Druhým leitmotivem primárek je pro něj vzestup mladého Peta Buttigiega.

Kdyby se Buttigiegovi podařilo stát se kandidátem demokratů v boji o Bílý dům, čelil by Donaldu Trumpovi, který byl naopak nejstarším prezidentem, který kdy v Oválné pracovně usedl.

Levicovější kandidáti jsou na tom hůř

Vzestup Buttigiega a Amy Klobucharové, která se v New Hampshiru umístila třetí, ukazuje podle Klvani na proměnu demokratů samotných. „Středoví demokraté, jako je Buttigieg a Klobucharová, jdou nahoru. Když sečtete jejich hlasy, vysoce převyšují levicové sociální demokraty. Čtu to tak, že demokratická strana si uvědomuje, že na podzim půjde proti Trumpovi, který bude ve velmi silné pozici, a budou se muset především ucházet o středové voliče,“ soudí Klvaňa.

Podle něj pak nemusí být pro Buttigiega překážkou, že je gay, protože podle Klvani tři čtvrtiny amerických voličů jsou podle průzkumů připraveny volit homosexuálního kandidáta.

Iowské výbory, respektive primárky v New Hampshiru, se odehrávají vždy s týdenním odstupem. A ačkoliv stojí na samém startu primárních klání, pro uchazeče o Bílý dům jsou naprosto klíčové a leccos naznačují o dalším vývoji kampaně.

Úspěchy znamenají ostré vkročení do kampaně. Média i straníci upřou pozornost zejména k uchazečům, kteří zaznamenali dobré výsledky. Naopak kandidáti, kteří neuspěli či zaostali za očekáváním, se dostávají pod tlak.