TÉMA

Tomáš Klvaňa

Na schůzce s Bidenem je důležité hlavně to, že se konala, míní diplomaté a komentátoři

Schůzka českého premiéra Petra Fialy (ODS) a amerického prezidenta Joea Bidena v podstatě splnila očekávání, shodli se ve speciálním vysílání ČT24 komentátoři a diplomaté. Setkání podle nich ukazuje, že Američané považují Česko za důležitého partnera. Důležité může být úterní setkání Fialy s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem, na které má premiér možnost posunout dál schválení americké vojenské pomoci Ukrajině.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 23:41|

Fiala je v USA. Setká se s Bidenem, Johnsonem i krajany

Premiér Petr Fiala (ODS) přiletěl na dvoudenní návštěvu Washingtonu. V pondělí má na programu setkání s prezidentem Joem Bidenem, se kterým by měl jednat o bezpečnostní spolupráci či o podpoře Ukrajiny napadené Ruskem. Předseda české vlády chce otevřít také témata vzájemných ekonomických vztahů či jaderné energetiky. Očekává se, že se bude hovořit i o posledním vývoji na Blízkém východě, kde se Izrael stal o víkendu terčem íránského dronového a raketového útoku, který mnozí světoví státníci i čeští politici odsoudili.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 13:20|

Do Prahy přiletěl Bill Clinton. Promluví k výročí vstupu Česka do NATO

Bývalý americký prezident Bill Clinton je v Praze. Ze Spojených států přiletěl v sobotu večer. V úterý vystoupí na konferenci Naše bezpečnost ve Španělském sále Pražského hradu. Ta mimo jiné připomene 25. výročí vstupu Česka do Severoatlantické aliance. Clinton byl šéfem Bílého domu mezi roky 1993 a 2001, tedy právě v době rozšíření NATO o Polsko, Maďarsko a Česko. Do Prahy přijel na pozvání českého prezidenta Petra Pavla.
9. 3. 2024|

Průliv v Rudém moři je klíčový pro námořní obchod. Útoky hútíů budou pokračovat, míní analytik

Útoky jemenských povstalců hútíů na obchodní lodě proplouvající Rudým mořem mají potenciál ohrozit globální ekonomiku, oblastí totiž podle agentury Bloomberg putuje zhruba dvanáct procent námořního obchodu. Ani páteční úder spojenců přímo v Jemenu nemusí znamenat konec potíží. Hútíové útočí v blízkosti průlivu Bab-al-Mandab, který je nejužším místem rudomořské obchodní trasy.
12. 1. 2024Aktualizováno12. 1. 2024, 18:00|

Bude to duel dvou starších pánů, řekl o prezidentských volbách v USA Vondra. A velmi nepopulárních, dodal Weiss

Spojené státy zřejmě letos čeká v prezidentských volbách duel dvou starších pánů, protože Donaldu Trumpovi, ani Joeu Bidenovi nevyrostli způsobilí protikandidáti, uvedl v pořadu Události, komentáře europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra. Komentátor týdeníku Echo Martin Weiss doplnil, že oba kandidáti jsou navíc v zemi velmi nepopulární. Tomáš Klvaňa z New York University Prague vidí v případném vítězství Trumpa zásadní přelom pro Evropu, protože by to znamenalo změnu postoje USA k podpoře Ukrajiny.
9. 1. 2024|

„Chtěl podvrátit základní demokratické principy.“ Velká porota obvinila Trumpa ze spiknutí

Donald Trump chtěl po své volební porážce v roce 2020 narušit základní funkci americké vlády a jeho lži o výsledku hlasování vedly k bezprecedentnímu útoku na sídlo Kongresu. Řekl to zvláštní vyšetřovatel Jack Smith, jehož tým obvinil amerického exprezidenta z několika zločinů za různé aspekty snahy zablokovat potvrzení volebních výsledků. Trumpova kampaň obvinění označila za další „zkorumpovanou kapitolu“ v politicky motivovaném „honu na čarodějnice“. Rozhodnutí poslat obvinění k soudu znamená třetí obžalobu Trumpa, kterého Smith v červnu obvinil v oddělené kauze a který čelí také procesu ve státě New York. Exprezident mezitím pokračuje v kampani s cílem vrátit se do Bílého domu ve volbách příští rok.
1. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 21:48|

Trumpův případ je průlomem v politické kultuře, míní Klvaňa. Obviněných prezidentů přibyde, řekl Fištejn

Obvinění Donalda Trumpa z trestného činu způsobí politickou krizi, která už tak rozdělenou společnost Spojených států silně zasáhne, uvedl Tomáš Klvaňa z New York University in Prague. Americkému exprezidentovi však může paradoxně zvýšit podporu, domnívá se komentátor a publicista Jefim Fištejn. O reakcích na obvinění i jeho možných důsledcích spolu debatovali v pořadu Události, komentáře.
31. 3. 2023|

Ukrajinci útočí chytře, jednoduchá ale protiofenziva nebude, říká vojenský analytik

Na hodnocení ukrajinské protiofenzivy na jihu země je brzy, mění ale dynamiku války, zhodnotil Tomáš Řepa z katedry teorie vojenství Univerzity obrany v 90' ČT24. Rusové měli čas na přípravu, morálku vojáků ale podrývají úspěšní partyzáni, míní. Aby ukrajinský tlak vydržel, Kyjev potřebuje další zbraně ze Západu, jenž zároveň musí zůstat jednotný, řekl Tomáš Klvaňa z New York University Prague.
30. 8. 2022|

Zdražování, zločinnost a pandemie táhnou Bidenovu popularitu po roce hluboko dolů

Demokratický kandidát Joe Biden složil 20. ledna 2021 slavnostní přísahu, a stal se tak 46. prezidentem Spojených států. Jeho nástup do úřadu provázel rozruch kolem exprezidenta Donalda Trumpa. Zatímco na domácím poli patří mezi jeho výrazné kroky v prvním roce z pozice šéfa Bílého domu prosazování investičních balíčků, světovou scénu výrazně ovlivnilo stažení amerických vojáků z Afghánistánu. Bidenova popularita strmě klesla, shodují se odborník na USA z New York University v Praze Tomáš Klvaňa a politolog a historik z Katedry severoamerických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) Francis Raška.
20. 1. 2022|

Klvaňa: Novináři si tak oddechli, že skončila éra Trumpa, že kritika Bidena ještě nepřišla

S novým americkým prezidentem přišel do Bílého domu zcela nový tým tiskového oddělení. Mluvčí Joea Bidena dala hned první den najevo, že komunikace se bude od předchozích čtyř let výrazně lišit. Podle bývalého mluvčího prezidenta Václava Klause Tomáše Klvani si mluvčí Donalda Trumpa „vyprávěli, co chtěli“. Co vše se teď může změnit a budou to mít novináři spíš lehčí, nebo těžší? Na to odpovídá v rozhovoru pro Newsroom ČT24.
5. 2. 2021|

Přívětivá mluvčí a zcela ženský tým. Trumpův Twitter střídá v Bílém domě tradiční tiskové oddělení

Čtyřletá nevraživost mezi prezidentem Spojených států a novináři je u konce. Joe Biden mění vše, co Donald Trump v přístupu k médiím započal. Nově úřadující prezident sestavil tiskový tým výhradně z žen, které slibují klasické tiskové brífinky, otevřenost a transparentnost. Tedy to, na co si média za vlády Donalda Trumpa odvykla. Nová mluvčí prezidenta už začala občanům odpovídat také na sociální síti Twitter.
30. 1. 2021|

Biden by mohl spojit rozdělenou Ameriku, myslí si diplomat Palouš

Republikánští i demokratičtí politici by se měli pokusit o znovusjednocení americké společnosti, myslí si někdejší český ambasador v USA Martin Palouš. Zemi totiž rozděluje jak koronavirová pandemie, tak i například nedokonalý volební systém. Palouš to řekl v ČT, kde byl hostem společně s Tomášem Klvaňou z New York University Prague. Ten je přesvědčen, že pokud Joe Biden ve volbách zvítězí nad stávající hlavou státu Donaldem Trumpem, v nejbližší době Spojené státy čekají horké chvilky.
5. 11. 2020|
90‘ ČT24

Demokratické primárky ukázaly slabost kandidátů a posun strany do středu, říká Tomáš Klvaňa

Výsledek demokratických primárek v Iowě a poté v New Hampshiru ukázal velmi slabou pozici dvou současných favoritů Bernieho Sanderse a Peta Buttigiega. Jako hlavní sdělení dosavadního vývoje to vnímá Tomáš Klvaňa z New York University Prague. Roman Joch z Občanského Institutu považuje za překvapení dosavadních demokratických primárek posun Sanderse i v celoamerických průzkumech a Buttigiegův vzestup těsně za něj.
14. 2. 2020|