Přívětivá mluvčí a zcela ženský tým. Trumpův Twitter střídá v Bílém domě tradiční tiskové oddělení

Čtyřletá nevraživost mezi prezidentem Spojených států a novináři je u konce. Joe Biden mění vše, co Donald Trump v přístupu k médiím započal. Nově úřadující prezident sestavil tiskový tým výhradně z žen, které slibují klasické tiskové brífinky, otevřenost a transparentnost. Tedy to, na co si média za vlády Donalda Trumpa odvykla. Nová mluvčí prezidenta už začala občanům odpovídat také na sociální síti Twitter.

Čtyři lidé se v uplynulém volebním období v Bílém domě vystřídali na postu tiskového mluvčího prezidenta. Jedna z nich, Stephanie Grishamová, dokonce za devět měsíců ve funkci neuspořádala žádnou oficiální tiskovou konferenci. Ostatní sice ano, odpovědí se novináři na své dotazy ale často stejně nedočkali.

To se teď má změnit. Joe Biden má totiž naprosto odlišný názor na média než jeho předchůdce. A změnu v přístupu už avizovala i jeho nová mluvčí Jen Psakiová. „Je jasné, že se někdy neshodneme a budou dny, kdy se neshodneme po většinu této konference. Ale věřím, že máme společný cíl – poskytovat přesné informace,“ řekla novinářům na své první tiskové konferenci.

Klvaňa: Propagandisty vystřídali profesionálové

Podle bývalého mluvčího prezidenta Václava Klause Tomáše Klvani bude Bílý dům za Joea Bidena transparentní a novinářům se bude snažit vyjít vstříc. „Snaha Jen Psakiové je odlišit se stylisticky, aby bylo zcela jasné, že dochází k ostrému řezu. Ve Washingtonu jsou u vesla profesionálové, kteří chtějí dělat politiku profesionálně, ne jacísi propagandisté,“ hodnotí změnu Tomáš Klvaňa.

„Určitě bude otevřenější médiím. V tomto ohledu nová mluvčí Jen Psakiová vstupuje do otevřených dveří,“ doplňuje Michael Žantovský, který za prezidenta Václava Havla tiskové oddělení na Pražském hradě zakládal.

Oba ale jedním dechem dodávají, že žádná ze stran si svou práci v následujících letech nesmí idealizovat. Klvaňa například upozorňuje na to, že ani Biden se během kampaně nechoval k novinářům vždycky fér. „Několikrát měl takové velmi podivné momenty, kdy kritizoval novináře, vyjel na ně za ostřejší otázku. To se nedělá, politik by se měl ovládnout. Ale v porovnání s Trumpem to zase bylo, jak říkáme my v Česku, nebe a dudy,“ vysvětluje.

Žantovský navíc připomíná, že vztah mezi úřadem a médii už ze své podstaty nemůže být přátelský. „Je současně kooperativní, protože instituce potřebuje podávat nějaké informace novinářům a novináři potřebuji ty informace získávat. Ale současně je to vztah soupeřivý, protože novináři často chtějí od instituce jiné informace než ty, které jim ona podává nebo by ráda podávala,“ upozorňuje.

I tak někteří američtí novináři o Jen Psakiové napsali, že je první normální mluvčí za čtyři roky, nebo že je dokonce novou veřejnoprávní rockovou hvězdou. Třeba za to, že se její brífinky nově tlumočí do znakového jazyka. Nebo že na otázky odpovídá i v krátkých videích i na Twitteru.

Právě tuto sociální síť do běžné komunikace hlavy státu zahrnul Donald Trump. „Spoléhal daleko víc na každodenní zprávy přes Twitter než na klasická média. Řada dalších lidí se tomu musela přizpůsobit. I nová administrativa chce komunikovat přímo s občany a jako by tím také vyřazovala mediální mezičlánek, tedy velmi silné sledování Bílého domu médii, z celého toho procesu,“ upozorňuje Tomáš Klvaňa.

Právě novináři by měli sdělením dodat kontext. Problém ale může přijít ve chvíli, kdy bude potřeba, aby chválu vyměnili za kritiku. To můžou mít v případě Joea Bidena složitější, už jen proto, že většina amerických novinářů inklinuje spíš k demokratickému vidění světa.

Tiskový tým současného a bývalého prezidenta Spojených států porovná reportáž pořadu Newsroom ČT. Dívejte se v neděli večer.