Roušky, helmy a neprůstřelné vesty. Reportéři se na Bidenovu inauguraci připravovali jako do války

Inaugurace nového amerického prezidenta Joea Bidena probíhala bez veřejnosti, reportérských štábů a pod neustálým dohledem vojáků z Národní gardy. Že bude letošní reportování obtížnější, věděli novináři dopředu už kvůli koronavirové pandemii, po útoku na Kapitol si ale do centra Washingtonu kromě kamery nebo diktafonu vzali i neprůstřelnou vestu. Čeští novináři, kteří Bidenovo uvedení do funkce můžou srovnat s inaugurací Donalda Trumpa, se shodují, že letošní omezení byla extrémní. Tématu se věnuje Newsroom ČT24.

Když se americký zpravodaj České televize hlásil z inaugurace Donalda Trumpa před čtyřmi lety, stál na jednom z pódií před Kapitolem a přes hlasy ostatních reportérů skoro neslyšel, co do mikrofonu říká. Letos se novináři v Kapitolu dali snadno spočítat, uzavřený totiž zůstal nejen pro Českou televizi, ale i pro většinu domácích médií.

„V Kapitolu mohou mít živé vstupy jen velké americké televize a agentury. Bylo mi řečeno, že je tam jen šest míst a pustí tam jednoho kameramana a jednoho redaktora, kteří tam musí být celý den. My ostatní se dostaneme nejdál doprostřed Mallu – parku, který se táhne od Kapitolu k Lincolnovu památníku,“ popisuje letošní inauguraci zpravodaj ČT ve Washingtonu David Miřejovský.

Vzpomínky jeho předchůdce Martina Řezníčka přitom zní, jako by byly z naprosto jiné události. „Byli jsme k sobě namačkaní, protože zájem byl obrovský. Byly tam stovky a stovky novinářů v bezprostřední blízkosti prezidenta a viceprezidenta,“ říká Řezníček, který inaugurací diváky České televize provázel před čtyřmi lety.

Washingtonská „válečná“ zóna

Za posun v opatřeních může pandemie koronaviru a strach z opakování nedávného útoku příznivců Donalda Trumpa na sídlo amerického Kongresu. Někteří novináři se proto pro jistotu vybavili i plynovou maskou, helmou a neprůstřelnou vestou.

„Svědčí to o tom, jak dramaticky se situace změnila. Mnozí američtí novináři, kteří bývali zpravodaji v Iráku, Afghánistánu, připomínali často na Twitteru nebo ve svých vystoupeních, že si připadají, jako by byli zpět ve válečné zóně. Že nikdy nečekali, že by uprostřed Washingtonu vyrostla zelená zóna. Svědčí to i o tom, že vztah veřejnosti k médiím se za Donalda Trumpa dramaticky zhoršil,“ komentuje to moderátorka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová, která zažila předchozí inauguraci.

Zmiňované vybavení měl u sebe i zpravodaj Českého rozhlasu Jan Kaliba. „Já si opatřil helmu a vestu už několik týdnů před volbami. Lepší být připraven než překvapen. Byla velká procentuální šance, že to nebude potřeba. Ale kdyby bylo, tak kde to shánět na poslední chvíli,“ vysvětluje.

V ulicích Washingtonu, kde se s mikrofonem pohyboval, byl pro něj ale až nepříjemný klid. „Lovili jsme zbloudilé duše. Byla tam jasná převaha novinářů nad běžnými Američany, takže pokud tam byl někdo výřečný, byla tam doslova rvačka o respondenty,“ popisuje Kaliba.

Dvojí akreditace a test na covid

Oproti inauguraci před čtyřmi lety se znásobil také počet dokumentů, které byly potřeba pro vstup novináře do oficiálních míst. Vedle akreditace to letos byly především testy na covid. Potřebovali je i ti, kteří natáčeli v parku před Kapitolem.

„Pro vstup je nutný negativní test na covid mladší 72 hodin, pas, oficiální dopis z práce na hlavičkovém papíře o vyslání na akci, dvě akreditace speciálně vydané na tuto akci a potvrzení o spolupráci s agenturou, v mém případě AP, od které dělám live, a vyplněný dotazník na webové stránce organizátorů ohledně covidu,“ vyjmenovává David Miřejovský.

Kdo něco z toho neměl, mohl se pohybovat pouze v ulicích. I tady ale platila určitá omezení. Kamery mohly například zabírat jen předem schválené pohledy.

Další postřehy z inaugurace nového amerického prezidenta uvidíte v pořadu Newsroom ČT24, začíná v neděli v 22:10.