Průvodce Bidenovou inaugurací. Ceremoniál poznamenává pandemie a Trumpův postoj

Inaugurace amerického prezidenta je většinou ceremoniální oslavou demokracie a její nejdůležitější součásti: spořádaného a nenásilného předání moci v rámci předem dohodnutých pravidel. Letos bude jiná, a to ze dvou důvodů. Pandemie vyloučila většinu veřejnosti a osekala tradiční body programu. Donald Trump pak svým lhaním o volebních podvodech zasel nedůvěru v samotný systém, která se přetavila v hrozbu násilí. Speciální vysílání k inauguraci Joea Bidena nabídne ČT24 v 17 hodin a také po 20. hodině.

Jedinou zákonnou podmínkou uvedení nového prezidenta do úřadu je odříkání přísahy: „Slavnostně přísahám, že budu čestně vykonávat funkci prezidenta Spojených států a podle svých sil budu zachovávat, střežit a bránit Ústavu Spojených států. K tomu mi dopomáhej Bůh.“

Přísahat musí také viceprezidentka: „Slavnostně přísahám, že budu podporovat a bránit Ústavu Spojených států proti všem nepřátelům, cizím a domácím, že budu mít pravou víru a oddanost k tomu, že jsem tuto povinnost přijala svobodně bez mentální výhrady, a že budu dobře a věrně plnit povinnosti úřadu, do kterého se chystám nastoupit. K tomu mi dopomáhej Bůh.“

Oba přitom drží pravou ruku zvednutou a levou se dotýkají bible. Většinou si vybírají výtisk, který se v jejich rodině dědí. Biden použije starý kus, který svou velikostí vyvolal pozornost, už když na něj přísahal při nástupu do viceprezidentské funkce v letech 2009 a 2013, jak je vidět na fotografii výše.

Po složení slibu pronese projev, ve kterém načrtne své priority. „Čeká se, že Biden vyzve Američany k tomu, aby byli jednotní a snažili se společně bojovat proti covidu-19. Velmi pravděpodobně je vyzve, aby během prvních sto dní jeho mandátu nosili roušky a pomohli tak bránit přenosu nemoci,“ doplnil zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

Jaderný kufřík

Přísahám tradičně přihlíží odcházející prezident, což symbolizuje samotnou podstatu politického zřízení země. „Demokracie zahrnuje systém nástupnictví, který nám připomíná, že je možné, aby stát pokračoval, zatímco vládci se mění,“ vysvětluje symbolickou důležitost tohoto momentu historik Timothy Snyder.

Připomínka však letos bude polovičatá: Trump bude chybět. Přestože po dlouhém odmítání vyjádřil připravenost funkci předat, stále neuznal, že prohrál volby a že byly férové. Když oznámil, že v době ceremoniálu bude hrát golf na Floridě, Biden to s úlevou přivítal.

Trumpova nepřítomnost ovlivní i jednu tradici, která je spojena s bezpečností celého světa: předání takzvaného jaderného kufříku. Jak poznamenává CNN, nosí ho u sebe poradce, který je vždy s prezidentem až do poslední vteřiny jeho úřadování. Za normálních okolností ho ve chvíli přísahy předá poradci nástupce.

Nyní se zřejmě do hry dostanou i další existující „kufříky“, protože prezidenti budou daleko od sebe. Jakmile Biden složí přísahu, jeden z nich mu bude na blízku. Naopak Trumpův poradce s nástrojem pro vypálení jaderných zbraní svého šéfa opustí a zamíří do Washingtonu.

Tíha odchodu

Tíhu události oslavující odchod neunesli už tři prezidenti: John Adams, John Quincy Adams a Andrew Johnson se stejně jako Trump svobodně rozhodli, že na inauguraci svého nástupce nepřijdou.

Odcházející administrativu zastoupí viceprezident Mike Pence, který bude chybět na Trumpově rozlučce se spolupracovníky a zaměstnanci Bílého domu před prezidentovým odletem na Floridu.

Oficiálně se Pence rozlučky nezúčastní právě kvůli tomu, že už v té době má být kvůli inauguraci v Kongresu. „Američtí komentátoři v tom ale vidí jasný důkaz, že vztahy mezi prezidentem a jeho viceprezidentem jsou teď extrémně špatné,“ dodal Miřejovský s tím, že to vychází i z událostí z 6. ledna, kdy Trumpem pobídnutí příznivci vnikli do Kapitolu. 

Symbolickou podporu kontinuitě vlády vyjádří svou přítomností na Bidenově inauguraci také bývalí prezidenti Barack Obama, George W. Bush a Bill Clinton.

Obama ve svých pamětech vzpomíná, jak ho v den inaugurace přivítal v Bílém domě Bush, který mu pomáhal celé přechodné období. Oválnou pracovnu mu ukázal už krátce po volbách se slovy: „Čeká vás pořádná jízda. Tomu se nic nevyrovná. Musíte si stále připomínat, že je třeba oceňovat každý den.“

Chybějící davy

Přísahu před Kapitolem tradičně sleduje statisícový dav. Před čtyřmi lety na něj Trump obrátil velkou pozornost. V rozporu s realitou podpořenou stovkami fotografií a televizních záběrů totiž tvrdil, že na něj se přišlo podívat víc lidí než na slib Baracka Obamy.

Letos dav nepřijde. Bidenův tým naléhá na Američany, aby do hlavního města nejezdili a pustili si raději televizi. Riziko šíření koronaviru, na nějž v USA zemřelo už téměř 400 tisíc lidí, je příliš velké. Ceremonie se tak zúčastní jen asi tisíc vybraných hostů. Ostatní bude reprezentovat téměř 200 tisíc vlajek USA i jednotlivých amerických států.

Odehraje se však vojenská přehlídka, na které se novému vrchnímu veliteli předvedou zástupci všech složek ozbrojených sil.

Kvůli pandemii budou diváci chybět také při tradiční cestě z Kapitolu do Bílého domu po Pennsylvania avenue. Biden ji podnikne pouze v přítomnosti vojáků. Pro občany je místo ní naplánovaná virtuální cesta po celých Spojených státech. Tým nového prezidenta totiž vyzval Američany, aby poslali videovzkazy, které jeho tým sestříhá a bude vysílat místo této části ceremoniálu.

V Bílém domě se podle tradice opět setkávají prezidenti, kteří si úřad předávají. Letos Biden vejde do opuštěné budovy. Otázkou zůstává, zda mu Trump alespoň zanechá v Oválné pracovně dopis, v němž se odcházející hlava státu obyčejně snaží předat postřehy, které by nástupci mohly přinést vhled do toho, co ho čeká.

Bezpečnost

Velký důraz je během celého dne vždy kladen na bezpečnost. Tentokrát jdou však organizátoři mnohem dál. Důvodem je varování FBI, že inauguraci se budou snažit narušit ozbrojené skupiny, které věří Trumpovu lhaní o ukradených volbách.

Armáda proto do ulic Washingtonu může nasadit až 25 tisíc národních gardistů, tedy asi čtyřikrát tolik, co před čtyřmi lety. Samotné město bude v režimu výjimečného stavu. Ten starostka Muriel Bowserová vyhlásila na několik dnů poté, co dav pronikl do Kapitolu. Všichni nasazení vojáci také procházejí prověrkou, zda s protrumpovskými ozbrojenci nesympatizují, připomíná BBC.

Hrozba útoku provázela i Obamovu inauguraci. Tajné služby varovaly před somálskými teroristy. Tehdy novopečený prezident naplánoval proto se spolupracovníky únikovou strategii i pokyny, které by sdělil davu. Nikomu o tom neřekl, ani své ženě. „Uvědomil jsem si, že toto je nyní součástí mé práce: udržovat pocit normálnosti navenek (…) a připravit se co nejlépe na možnost, že kdykoli může vypuknout chaos,“ píše v memoárech.

Televizní program místo plesu

Kvůli pandemii se neodehrají tradiční slavnostní plesy. Místo nich začne o půl deváté večer (půl třetí ráno českého času) televizní program, kterým bude provázet Tom Hanks. Vystoupí například Jon Bon Jovi, Demi Lovato nebo Justin Timberlake.

„Program ukáže odolnost, hrdinství a odhodlanost amerického lidu semknout se jako národ, zacelit rány a znovu tvořit,“ charakterizují organizátoři poslední oficiální bod programu. Heslo „Jednotná Amerika“ si Biden vybral jako emblém celého dne.

Událost je také příležitostí ještě jednou finančně přispět novému vládnoucímu tandemu prostřednictvím koupě suvenýru. Tým Biden-Harrisová nabízí s logem události leccos od triček, ledvinek a ponožek přes hrnky, magnety, party boxy či pamětní mince až po symbol současné doby: roušku.

Rouška s motivem přísahy Bidena a Harrisové
Zdroj: bideninaugural.org