TÉMA

Globsec

Rusko si nesmí diktovat podmínky míru na Ukrajině, řekl Macron na Globsecu

V Bratislavě začal poslední den mezinárodní bezpečnostní konference Globsec. Před účastníky promluvila předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová, dotkla se členství Ukrajiny v EU nebo prohloubení vztahů se státy západního Balkánu. Na diskuzním panelu vystoupil i náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka a opět hovořil o nebezpečí konfliktu NATO s Ruskem. Během dne spolu hovořili francouzský prezident Emmanuel Macron a český premiér Petr Fiala (ODS). Macron na Globsecu zdůraznil, že Rusko si nemůže diktovat podmínky míru na Ukrajině.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 21:41|

„Naše jednota je zkoušena.“ Čaputová vyzvala Západ k udržení společného postoje k Rusku

Protiruské sankce mají podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové smysl, protože Moskvu připravují o prostředky na nákup zbraní. Prohlásila to na zahájení bezpečnostní konference Globsec v Bratislavě. Prezidentka také orodovala za udržení jednoty Západu v přístupu vůči Rusku. Akce se ve slovenské metropoli účastní desítka hlav států a vlád, včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, řada ministrů a dalších hostů, včetně známého kritika ruské vlády Michaila Chodorkovského.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 18:49|

Slovensko dočasně zavede hraniční kontroly, týkat se budou i Čechů

Slovensko od 24. května do 8. června zavede kontroly na hranicích se sousedními státy EU včetně Česka a také na mezinárodních letištích. Podle materiálu ministerstva vnitra je kromě jiného důvodem konání mezinárodní bezpečnostní konference Globsec.
26. 4. 2023|

Válka skončí do konce roku, uvedl optimistický odhad ukrajinský ministr obrany

Na bezpečnostní konferenci Globsec v Bratislavě uvedl ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov, že by válka na Ukrajině mohla podle optimistického odhadu skončit do konce roku. Zároveň ale podotkl, že západní státy nepodporují Ukrajinu dostatečně. Přesto se podle něj situace s dodávkami těžkých zbraní v poslední době zlepšuje, informovala stanice CNN.
5. 6. 2022|

Slovensko, Velká Británie i Švédsko pošlou zbraně Ukrajině. Zelenskyj děkuje a žádá další

Evropské země nadále pomáhají Ukrajině dodávkami zbraní. Slovensko oznámilo, že zemi prodá osm samohybných houfnic Zuzana 2. Švédsko pošle na Ukrajinu protitankové a protilodní zbraně a navýší finanční pomoc vládě v Kyjevě o 578 milionů švédských korun. Británie chce do země poslat samohybné salvové raketomety M270. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek ve videoprojevu k účastníkům konference Globsec v Bratislavě požádal evropské země, aby ve zbraňových dodávkách pokračovaly.
2. 6. 2022|

Prudce vzrostl podíl Čechů toužících patřit na Západ. Většina Slováků se bojí liberalismu, zjistil Globsec

Česko se ve střední a východní Evropě řadí k zemím, jejichž obyvatelé nejčastěji zastávají názor, že za konflikt na Ukrajině je zodpovědné Rusko. Na opačné straně žebříčku devíti států skončilo Maďarsko, Bulharsko a Slovensko. V České republice také stoupl podíl zastánců členství v Evropské unii a NATO. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které zveřejnila slovenská nevládní organizace Globsec.
31. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 14:27|

Česko patří v regionu k nejodolnějším zemím vůči vlivu Ruska a Číny, tvrdí studie organizace Globsec

Česko se z osmi zkoumaných evropských zemí řadí ke státům, které jsou nejodolnější vůči vlivu Ruska a Číny. Tento stav by mohl ještě posílit v souvislosti s výsledky říjnových voleb do Poslanecké sněmovny. Vyplývá to z nejnovější studie, kterou představila slovenská nevládní organizace Globsec. Stejnou odolnost naměřil Globsec v Rumunsku.
15. 11. 2021|

Češi patří v regionu mezi největší kritiky vlády během pandemie, pozitivně hodnotí pomoc napříč EU

Češi patří v rámci Evropské unie k národům, které nejpozitivněji hodnotí vzájemnou solidaritu členských zemí v době pandemie nemoci covid-19. Negativněji než většina dalších vidí Češi vývoj ve své vlastní zemi. Vyplývá to z unijního průzkumu Eurobarometr, který zveřejnil Evropský parlament. Podle měření nevládní organizace GlobSec Češi v regionu střední a východní Evropy patřili k největším kritikům své vlády v souvislosti s pandemií.
3. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 10:25|