Až v Rusku přijde změna, Západ musí rychle jednat, říká Chodorkovskij

Západní země by měly být připraveny na dobu, až se situace v Ruské federaci změní, a pak rychle jednat, uvedl na konferenci Globsec v Praze kritik Kremlu Michail Chodorkovskij. Kdyby západní svět reagoval s takovou razancí jako nyní hned v únoru 2022, konflikt na Ukrajině by už skončil, míní bývalý ropný magnát, který strávil roky v ruském vězení. Opozice se podle něj musí snažit o vytvoření protiváhy vůči režimní propagandě a o vytvoření vize pro budoucnost.

Debaty o takové vizi se mohou zdát abstraktní, ale není tomu tak, lidé v Rusku musejí vnímat, že existují alternativy k tomu, co se v zemi posledních 25 letech děje, prohlásil na Globsecu známý kritik Kremlu.

„Musíme pochopit, že máme co do činění s totalitním režimem, který je připraven využít ozbrojené síly nejen proti svým sousedům, ale i proti vlastním občanům,“ zdůraznil Chodorkovskij. Alternativy k aktuální situaci a to, jak jich dosáhnout, by podle něj měly být lidem stejně srozumitelné jako v pozdních osmdesátých letech.

Sen žít jako na Západě

V dřívějším Sovětském svazu podle Chodorkovského Rusové často říkali, že chtějí žít jako lidé na Západě. „Dnes, když se setkávám s mladými Rusy, někteří z nich úplně nerozumí tomu a nedocení to, že mnoho svobod a možností, které stále mají, jsou výsledkem tohoto snu – žít jako lidé na Západě,“ poznamenal.

Západ by podle opozičníka neměl přijímat rétoriku, že je nutné bojovat proti celému ruskému národu. „Je nutné jasně rozlišovat mezi ruskými lidmi a těmi, kdo v Rusku rozhodují,“ uvedl.

Vliv Západu na Moskvu

Zároveň by se západní země měly připravit na období, až se situace v Ruské federaci změní. „Západ nebude mít nad děním v Rusku kontrolu, ale bude tam mít určitý vliv, z deseti, patnácti procent. Musí pochopit, jak tento vliv využít, a musí jednat rychle,“ podotkl Chodorkovskij.

Pokud by Západ jednal tak razantně jako teď i v době začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, válka by podle něj už skončila.

Bývalý ropný magnát Chodorkovskij strávil deset let ve vězení poté, co se postavil proti vládci Vladimiru Putinovi po jeho nástupu do prezidentského úřadu v roce 2000. Od svého propuštění v roce 2013 žije v londýnském exilu, odkud financuje činnost ruské opozice. Je také zakladatelem opozičního hnutí Otevřené Rusko.