Chceme dvoustátní řešení s podporou Izraele, uvedl na Globsecu šéf katarské diplomacie

Katar chce pokračovat v úsilí o dosažení dlouhodobého řešení izraelsko-palestinského sporu, jako prostředník musí zůstat optimistický. Na bezpečnostní konferenci Globsec v Praze to řekl katarský ministr zahraničí Muhammad Chulajfí. Spojené státy označil za důležitého strategického partnera a mediátora.

Právě do katarského Dauhá se po několika dnech intenzivních rozhovorů v Káhiře přesouvají zprostředkovaná jednání mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás o příměří ve válce v Pásmu Gazy a propuštění izraelských rukojmí. Shodu na podobě dohody o klidu zbraní se ale zatím nalézt nedaří.

Pokud strany pokračují ve vojenských operacích a nikoli v mírových, nepřináší to dobrý výsledek, poznamenal na Globsecu katarský ministr. „Obě strany jsou si v mnoha bodech stále velmi vzdáleny, ale každý den se snažíme je dostat blíže k sobě, abychom dosáhli dohody, která bude podle nás nejlepší pro všechny,“ prohlásil Chulajfí.

„Potřebujeme plnohodnotný, komplexní plán pro dvoustátní řešení, který přijmou a budou respektovat všechny strany včetně Izraele,“ uvedl dále diplomat. Za nutné považuje hledat dlouhodobé řešení, nikoli pouze dočasné, které by znamenalo, že konflikt nikdy neskončí a mír bude regionu nadále vzdálen.

Palestinské hnutí Hamás a jeho spojenci podnikli loni 7. října teroristický útok na jižní Izrael, při němž pozabíjeli na 1200 lidí, hlavně civilistů, a dalších 251 osob odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí.

Izraelská protiofenziva si podle ministerstva zdravotnictví vlády Hamásu vyžádala životy více než 40 tisíc Palestinců, podobná tvrzení však nelze nezávisle ověřit. Drtivá většina obyvatel Pásma Gazy musela kvůli bojům opustit své domovy a přežívá ve velmi těžkých podmínkách.

Neděle je závěrečným dnem 19. ročníku bezpečnostní konference Globsec, která se do české metropole přesunula z Bratislavy. Vystoupil na ní třeba kritik Kremlu Vladimir Kara-Murza, finský prezident Alexander Stubb či dánská premiérka Mette Frederiksenová.

Předseda Globsecu Róbert Vass oznámil, že příští rok se konference uskuteční 13. až 15. června opět v Praze. „Vzhledem k tomu, že příští rok bude 20. výročí konference, chtěli bychom, aby to byl opravdu výjimečný rok. Budeme usilovat o to, aby vystoupili vrcholní představitelé zemí skupiny G7 a pracovníci z klíčových mezinárodních institucí,“ dodal na dotaz webu ČT24.

Nutnost povolit Ukrajině údery v Rusku

Vass shrnul hlavní závěry konference. Technologie podle něj budou určující základnou pro budoucnost světové politiky, ekonomické síly a konkurenceschopnosti. Jako druhý bod zmínil, že cesta k míru nevede přes ústupky, ale přes budování síly. „Zatřetí, Ukrajinu musíme podporovat, nikoliv však aby zůstala v boji, ale aby zvítězila,“ řekl Vass. Proto je podle něj potřeba zrušit omezení pro používání vojenské techniky.

„Začtvrté, náš region je naprosto zásadní pro budoucnost Evropy. Právě teď přitahuje pozornost a Globsec je toho důkazem,“ dodal a jako pátý bod uvedl, že konflikty probíhající po celém světě jsou vzájemně propojené. „Nejsou to vzdálené regionální konflikty. Tyto střety ohrožují základní principy mezinárodního práva,“ prohlásil.